Halvering van VSB-kunstfonds

De gevolgen van de kredietcrisis worden merkbaar in de Nederlandse kunstsector. Dat blijkt nu het VSBfonds, de grootste particuliere geldschieter, heeft aangekondigd zijn donaties voor kunst en cultuur te halveren.

Het VSBfonds heeft volgend jaar nog 30 miljoen euro beschikbaar voor donaties, vergeleken met 62 miljoen in 2008. De halvering wordt veroorzaakt door de ineenstorting van bank en verzekeraar Fortis, het bedrijf waarin VSBfonds met 2 procent van de aandelen een groot belang heeft. Door de problemen bij Fortis en de enorme daling van het aandeel Fortis is het vermogen van het VSBfonds meer dan gehalveerd. Ook het wegvallen van het dividend dat Fortis ieder jaar uitbetaalde aan aandeelhouders is een zware tegenvaller.

Hoewel het VSBFonds vooral projecten financiert en niet de exploitatie van kunstinstellingen of festivals, noemt directeur Simon Reinink van het Amsterdamse Concertgebouw het financiële debacle bij het fonds een „zwaar verlies voor de culturele sector”.

Het VSBfonds verstrekt ook studiebeurzen aan studenten die in het buitenland gaan studeren. (NRC)