Franse radicalen verdacht van sabotage spoor

Het anti-terrorismeparket in Parijs doet onderzoek naar sabotage op het spoornet van de TGV, de Franse hogesnelheidstrein. Een tiental extreemlinkse activisten is vanmorgen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een reeks sabotageacties in de afgelopen weken.

Afgelopen weekeinde liepen meer dan 150 TGV’s naar onder meer Lille, Brussel en Londen aanzienlijke vertraging op. Op vier plaatsen in het noorden van Frankrijk waren bovenleidingen op de trajecten geblokkeerd met stalen staven uit gewapend beton. Dat bleek toen zaterdagnacht zoals gebruikelijk een trein zonder passagiers de trajecten inspecteerde. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Al langere tijd vermoedden de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en de autoriteiten dat het Franse spoorwegnetwerk doelwit was geworden van georganiseerde acties. Sinds eind oktober werden bovenleidingen in verschillende delen van het land beschadigd.

Volgens SNCF-directeur Guillaume Pepy liet de aard van de acties zien dat de daders goed op de hoogte waren van de veiligheidssituatie op het spoorwegnet. Hij opperde dit weekeinde dat sprake is van georganiseerde sabotage. Vanmorgen werd deze hypothese bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken na de arrestatie van een tiental activisten „uit de anarchistische hoek” in Parijs, Rouen en het zuiden van Frankrijk.

Volgens Michèle Alliot-Marie , minister van Binnenlandse Zaken werken de verdachten niet bij de SNCF, waar al enige tijd sociale onrust heerst. Er zou mogelijk verband bestaan met een Duitse groepering van ‘autonomen’ die in actie komt tegen nucleaire transporten.

Zondagavond deed zich een nieuw incident voor, toen een TGV naar Perpignan bij Narbonne op twee betonblokken botste. Het was vanmorgen onduidelijk of de arrestanten ook van betrokkenheid bij deze actie worden verdacht.