Federer kan weer niet van Simon winnen

Roger Federer heeft voor de tweede keer dit jaar verloren van de Fransman Gilles Simon. Bij de Masters, het eindejaarstennistoernooi van de mannen in Shanghai dat Federer al vier keer op zijn naam schreef, ging de Zwitser in drie sets onderuit: 4-6, 6-4 en 6-3.

Federer bewoog zich voor zijn doen ongemakkelijk over de baan en leek nog hinder te ondervinden van de rugblessure die hem eind vorige maand dwong tot opgeven in de Masters van Parijs. Federer sloeg liefst vijftig ballen fout.

„Hij laat je hard werken en beweegt zelf uitstekend”, zei Federer over Gilles Simon, van wie hij in juli ook al in Toronto verloor. „Hoe beter je tegen hem speelt, hoe beter hij gaat spelen. Ik miste ballen die ik normaliter nooit mis. Een gebrek aan training, denk ik”, verklaarde Federer zijn opvallende nederlaag.

Simon kreeg een ticket voor de Masters Cup door de afmelding van Rafael Nadal, de nummer één van de wereld. Hij sloot zijn partij tegen Federer af met een ace. „Ik ben uitgeput. Het was een erg lange partij, maar ik speelde mijn beste sets aan het einde”, zo keek Simon terug. De huidige nummer negen van de wereld, een debutant op de Masters, kwam in de tweede set snel op achterstand, maar herstelde zich daarna voortreffelijk.

In de tweede partij versloeg Andy Murray uit Schotland in drie sets de Amerikaan Andy Roddick: 6-4, 1-6 en 6-1. Het tweetal komt in dezelfde groep uit als Simon en Federer.

Murray, als derde geplaatst in Shanghai, begon sterk met drie aces in zijn eerste opslagbeurt. Na de eerste setwinst kwamen er wat slordigheden in zijn spel. Andy Roddick profiteerde daar snel van. In de beslissende set had Murray zijn hoofd er weer helemaal bij. In 25 minuten had hij de partij binnen. Het was in acht ontmoetingen zijn vijfde zege op Roddick. Lekker voelde Murray zich niet na de overwinning. „Het is lastig spelen als je een jetlag hebt. Ik kruip in bed en hoop dat ik me tijdens mijn volgende duel beter voel”, reageerde hij na afloop.

Spanje moet het in de finale van de Daviscup tegen Argentinië zonder Nadal doen. Hij heeft te veel last van een knieblessure. De finale van de Daviscup is van 21 tot en met 23 november in Mar del Plata. De 22-jarige Nadal hakte gisteravond de knoop door, na enkele tests in Barcelona. De Spanjaard gaf op zijn website aan dat het een extreem moeilijke beslissing voor hem was geweest. „Ik ben gewend om met pijn te spelen, maar deze pijn is anders en kan ik niet controleren.” (ANP)