Europese Unie gaat toch in gesprek met Rusland

De Europese Unie gaat toch weer met Rusland praten over een nieuw samenwerkingsverband. Tijdens hun periodieke overleg in Brussel hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten hiervoor gisteren de weg vrijgemaakt. De EU besloot deze zomer tot opschorting van de besprekingen na de oorlog tussen Rusland en Georgië. Maar nu Rusland het grootste deel van zijn troepen heeft teruggetrokken, vindt de Europese Unie het van belang de betrekkingen weer te verbeteren. Vorige maand waren landen als Groot-Brittannië, Zweden, Polen en de Baltische staten nog niet zover. Maar na een aantal onderlinge gesprekken achter de schermen, afgelopen weken, staan nu alle lidstaten behalve Litouwen achter het besluit om met Rusland te gaan onderhandelen over een nieuw samenwerkingsakkoord. Het startschot zal hiervoor worden gegeven tijdens de halfjaarlijkse EU-Rusland top die komende vrijdag in Nice wordt gehouden.

Groot-Brittannië en Zweden kwamen gisteren met een gemeenschappelijke verklaring waarin zij stelden dat het in het belang is van zowel de EU als Rusland om te gaan praten over intensievere samenwerking op een aantal terreinen. Maar tegelijk zeiden beide landen dat dit geen volledige normalisering betekent, of dat de bladzijde in het Russisch-Georgische conflict nu is omgeslagen. „Het is geen beloning voor slecht gedrag”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband. Maar er was volgens hem wel sprake van enkele belangrijke stappen van Russische kant.

Wat op de achtergrond ook een rol speelt bij de soepeler houding van de Europese Unie ten aanzien van Rusland, is dat er steeds meer signalen komen dat Georgië deze zomer zelf het conflict is begonnen en daarbij buitengewoon gewelddadig is opgetreden tegen inwoners van Zuid-Ossetië en Abchazië. Op verzoek van de Unie gaat een Zwitserse diplomaat nader onderzoek doen naar de ontstaansgeschiedenis van het gewapende conflict.