EU en Rusland praten weer over samenwerking

De Europese Unie gaat toch weer met Rusland praten over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Tijdens hun periodieke overleg in Brussel hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten hiervoor gisteren de weg vrijgemaakt.

Het startschot wordt gegeven tijdens de halfjaarlijkse EU-Rusland top, komende vrijdag in Nice. Daar zullen EU-voorzitter Sarkozy, president Medvedev van Rusland en voorzitter Barroso van de Europese Commissie hun opwachting maken, alvorens ze naar Washington gaan om daar zaterdag de G20-top over de financiële crisis in de wereld bij te wonen.

De EU besloot deze zomer tot opschorting van de besprekingen na de oorlog tussen Rusland en Georgië. Nu Rusland het grootste deel van zijn troepen heeft teruggetrokken, vindt de EU het van belang de banden weer aan te halen.

Vorige maand waren landen als Groot-Brittannië, Zweden, Polen en de Baltische staten nog niet zover. Maar na een aantal onderlinge gesprekken achter de schermen, afgelopen weken, staan nu alle lidstaten behalve Litouwen achter het besluit om met Rusland te gaan onderhandelen over een nieuw samenwerkingsakkoord.

Groot-Brittannië en Zweden kwamen gisteren met een gezamenlijke verklaring waarin zij stellen dat het voor zowel de EU als Rusland van belang is te gaan praten over intensievere samenwerking op een aantal terreinen.

Tegelijk verklaren beide landen dat dit geen volledige normalisering betekent of dat de bladzijde in het Russisch-Georgische conflict nu is omgeslagen. „Het is geen beloning voor slecht gedrag”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband.

Wat op de achtergrond ook een rol speelt bij de soepeler houding van de EU ten aanzien van Rusland is dat er steeds meer aanwijzingen komen dat Georgië deze zomer zelf het conflict is begonnen en daarbij buitengewoon gewelddadig is opgetreden tegen inwoners van de afvallige regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. Op verzoek van de EU gaat de Zwitserse diplomate Heidi Tagliavini de ontstaansgeschiedenis van het conflict nader onderzoeken.