Dit laatste is, uiteraard, een Joran-parafrasering

De kranten en praatprogramma’s waren gisteren, post-Obama, overgegaan tot de orde van de dag: berichten over wat Peter ‘Emmy’ de Vries nu toch weer uitgevogeld had over Joran van der Sloot.

Toegegeven, ik had zondagavond ook gekeken naar Peter R. de Vries, samen met ruim drie miljoen anderen die het lekkere herfstige zondagavond-tv vinden, al die vermeende ontknopingen over vermeende topcriminelen.

Dit keer had Peter als undercoveragent niet Patrick van der Eem op Joran afgestuurd, maar ene Arjan Wezel, een lichtelijk lijpe beveiligingsbeambte met een scheve mond (tip voor Joran: de infiltranten van Peter R. de Vries hebben altijd een vreemde mond), die bij het internetpokeren een innige chatrelatie met Joran had opgebouwd.

Tijdens dat gechat had deze Arjan Joran wijsgemaakt dat hij een waanzinnig succesvolle pooier was – tja, op internet kun je iedereen alles wijsmaken. En ziedaar: Joran, die inmiddels in Bangkok woont, bood prompt aan om wijven voor Arjan te regelen, want iedereen is te koop voor een prijs, vooral in Thailand. Dit laatste is, uiteraard, een Joranparafrasering.

Met dit nieuws snelde Arjan naar Peter, in de hoop op geld en eeuwige roem. O, en op het zegevieren van de rechtvaardigheid natuurlijk. Peter dolbij, want als ik hem een beetje ken, is hij nogal wrokkig jegens Joran. Tuurlijk, Peter heeft een Emmy overgehouden aan de prachtige documentaire die hij over Joran gemaakt heeft, maar daarna is Joran niet opgepakt. En dat vindt Peter natuurlijk bloedirritant. Want Peter beschouwt zichzelf inmiddels als Het Goede dat Het Kwade bestrijdt, en dan is het vervelend als de politie daaraan weigert mee te doen.

Op grootse ontknopingen liep het dit keer niet uit, want Joran bleek iets minder bedreven in de vrouwenhandel dan hij tijdens het chatten had beweerd. Op de afspraak met infiltrant Arjan, die een hotelkamer in Bangkok vol spionagecameraatjes had gehangen, kwam Joran aanzetten met twee verveelde Thaise grieten die helemaal geen zin hadden om naar Nederland te gaan om hier in de seksindustrie uitgebuit te worden. ‘Eerst mijn studie afmaken’, zei de een. Daar had Joran niet van terug.

Jammer voor Joran en jammer voor Peter, die nu niet als primeur had dat Joran nog steeds op vrije voeten was én fulltime vrouwenhandelaar. Nee, Joran is momenteel een kwajongen. Een kwajongen die niet verder komt dan aanpappen met Thaise strippers die duizend keer streetwiser zijn dan hij.

    • Aaf Brandt Corstius