Disfunctionele familie

Erik Vlamincks roman Suikerspin (Wereldbibliotheek, € 17,50) is een gruwelijk maar ook virtuoos verhaal over drie generaties kermisexploitanten, aldus Pieter Steinz. ‘Lang voordat Dimitri Verhulst uitgroeide tot de rauw gevooisde stem van het Vlaamse platteland was er al Erik Vlaminck. Vijftien jaar werkte hij aan een cyclus van zes bescheiden autobiografische romans die tezamen een beeld geven van een Vlaamse familie in de 20ste eeuw. De emotionele lading van zijn verhalen over armoede, oorlog, collaboratie en stadsvernieuwing was groot, en Vlamincks weemoedige en humoristische stijl maakten zijn titelloze roman fleuve tot een hoogtepunt van de recente Belgische literatuur. [...] Suikerspin is niet alleen een gruwelijk verhaal over de uitbuiting van wat eens freaks of nature heetten, maar ook de geschiedenis van een disfunctionele familie. Dat de familie Van Hooylandt de kost verdient op de kermis in plaats van op het boerenland maakt Suikerspin des te interessanter; Vlamincks model is dit keer eerder Boons Kapellekensbaan dan Claus’ Verdriet van België geweest. Het maakt de nieuwe roman bepaald niet minder sterk.’