De nazit van Arend Jan Boekestijn

Het kan snel verkeren in een politieke carrière.

Gisteravond zag ik Wouter Bos tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam over ‘de integratie’. De kredietcrisis had hem zichtbaar goed gedaan. Herboren en vol zelfvertrouwen liep hij rond, in spijkerbroek en zonder stropdas, terwijl hij de zaal met een pittige speech op sleeptouw nam. Politici zijn net sportmensen, soms zijn ze een tijdje van slag en opeens is ‘de vorm’ er weer.

Arend Jan Boekestijn daarentegen zit nu ‘in een dalletje’, om met voetbalcoach Leo Beenhakker te spreken. Dit lid van de VVD-fractie kwam in opspraak door zijn sappige uitlatingen over zijn leider Mark Rutte. Boekestijn heeft zich erover beklaagd dat zijn citaten uit hun verband zijn gerukt – de eeuwige reddingsboei van prominenten-in-problemen.

Maar als er door de onvoorzichtigheid van Boekestijn iets uit zijn verband is gerukt, dan is het Mark Rutte zelf – niet die citaten. Wat gebeurde er precies? Na afloop van een uitzending van De Wereld Draait Door staat Boekestijn na te praten met Maarten van Rossem, die door een cameraploeg van EenVandaag een weekje gevolgd werd. Zich er niet van bewust dat hij gefilmd wordt, laat Boekestijn zich volledig gaan.

„Jullie moeten stoppen met bang zijn dat VVD’ers weglopen naar Verdonk en Wilders”, zuigt Van Rossem. „Die hou je toch niet tegen met normale, fatsoenlijke standpunten. Jullie kunnen veel beter voor het liberalisme gaan.”

„Dat ben ik met je eens”, zegt Boekestijn, „maar er is één probleem, wij hebben zoveel slechte, domme fouten gemaakt, ik ben daar heel openhartig over, we hebben alles fout gedaan wat je fout kunt doen… en dat betekent wel… Alexander Pechtold is zó goed… Fantastisch! Fantastisch!”

Van Rossem begint dan over ‘Europa’, maar Boekestijn verlegt het gesprek weer naar Pechtold. „Je zou intelligente verhalen moeten houden over privacy versus veiligheid met een koppeling naar het liberalisme, maar dat hebben we laten lopen omdat Mark het niet wil. Pechtold heeft het te pakken. Kijk in de supermarkt, hoe kan je groot worden, je moet onderscheidend zijn.”

Na een korte onderbreking waarin Matthijs van Nieuwkerk handjes komt geven, brandt Boekestijn opnieuw los over Rutte: „Hij heeft geen ideeën. Schokkend, hoor. Ik ben nu met Bolkestein dingen aan het doen, maar Bolkestein is heel oud... We hebben Rita eruit gelazerd, dat was moeilijk genoeg, Maarten! Wat we daar niet mee hebben meegemaakt! Dat was een absolute ramp!”

Zo hoor je nog eens wat, als Kamerleden ‘heel openhartig’ worden.

Een tv-programmamaker zei me laatst dat je van praatprogramma’s eigenlijk alleen ‘de nazit’ zou moeten uitzenden. De uitzending zelf bevat doorgaans gebakken (beter: voorgekookte) lucht, pas daarna durven de gasten zich te laten gaan. Het is precies wat je ziet gebeuren tussen Boekestijn en Van Rossem aan die bar. Misschien was het niet netjes om Boekestijn daar te filmen, maar hoe netjes was het van Boekestijn om zo over zijn leider te praten?

De titel van een veelbelovend nieuw programma hebben we dus al: ‘De nazit’. Jammer dat het er nooit zal komen.

    • Frits Abrahams