Bush ontvangt Obama in het Witte Huis

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren met de vertrekkende president George W. Bush overlegd over de machtswisseling, op 20 januari. In andere jaren vond zo’n gesprek meestal plaats in december; Obama was zes dagen na zijn verkiezingszege al welkom op het Witte Huis.

Samen met zijn vrouw Michelle arriveerde Obama gistermiddag, 14 minuten te vroeg, per limousine bij de zuidingang van de ambtswoning. Voor het oog van de camera’s werden ze verwelkomd door het echtpaar-Bush. Na te hebben geposeerd voor de foto betraden ze het Witte Huis, waarbij Obama aan Bush een schouderklopje gaf.

De vertrekkende first lady gaf haar opvolgster een rondleiding door de woon- en slaapvertrekken. President Bush nam zijn opvolger intussen mee naar de Oval Office. Hoewel bij dit ruim een uur durende gesprek geen notulisten of assistenten aanwezig waren, meldde The New York Times dat Obama aandrong op steun voor de auto-industrie. Bush zou hebben bepleit een vrijhandelsverdrag met Colombia, dat Democraten in het Congres blokkeren, alsnog goed te keuren.

Een verklaring van het Witte Huis noemde het een „goede, constructieve, ontspannen en vriendelijke ontmoeting” waarin „de president opnieuw een soepele machtsoverdracht beloofde”.

Obama sprak van een „brede discussie over de [..] vele kritische uitdagingen op het gebied van economie en veiligheid”. Hij vloog gisteren terug naar Chicago en op de landingsbaan vingen journalisten een telefoongesprek op waarin hij zei „voorlopig niet veel in Washington te zijn”. Obama zei deze week ook nog geen ministers te benoemen en vrijdag in Washington de G20-top over de financiële crisis niet bij te wonen. (AP)