Bouwsector rekent op omzetdaling

De kredietcrisis treft de bouw. De productie van woningen zal de komende twee jaar met 18 procent dalen, 20.000 voltijdbanen zullen verloren gaan als gevolg van de neergang. Herstel wordt in 2011 verwacht.

Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) gisteren bekendgemaakt. In 2007 is er voor 13,6 miljard euro aan nieuwbouw gebouwd. Dit jaar zal dat bedrag geëvenaard worden, verwacht het EIB. De verwachting is dat er dit jaar 78.000 nieuwe woningen worden opgeleverd, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Maar doordat bouwbedrijven nu minder orders ontvangen, zal de productie van nieuwbouwwoningen in 2009 en 2010 inzakken. Voor volgend jaar verwacht het EIB een volumedaling van 8,5 procent, voor 2010 9,5 procent.

De sombere cijfers vormen een forse bijstelling van de prognoses over de bouwsector die het EIB in januari deed. Toen, voor de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte, gingen de onderzoekers van het EIB nog uit van een zachte landing van de productie van nieuwbouwwoningen. In de periode 2009-2013 zou de woningproductie stagneren en licht afnemen. Nu blijkt dat de woningbouwproductie een zwaardere klap krijgt. Daarom trad het EIB gisteren, tegen de gewoonte in, naar buiten met een tussentijdse raming.

„We hebben nu te maken met uitzonderlijk grote aanpassingen”, zei EIB-directeur Taco van Hoek tegen persbureau ANP. In september slonken de orderportefeuilles hard. Van Hoek: „En dat in een pas langzaam verslechterende conjunctuur.”

Niet alleen de bouw van woningen, maar ook de utiliteitsbouw – alle gebouwen waar niet in gewoond wordt – gaat een daling tegemoet. Vorig jaar werd er voor 8 miljard euro aan dit soort gebouwen gerealiseerd. Dit jaar zal dat cijfer nog met 7 procent stijgen, maar in 2009 en 2010 wordt een daling van respectievelijk 5,5 en 8,5 procent verwacht.

De slinkende orderboeken hebben een negatief effect op de werkgelegenheid in de bouw. Het EIB verwacht dat de werkgelegenheid in 2009 met 1,5 procent daalt. In 2010 is de verwachte afname 3,0 procent. In totaal zullen er 20.000 voltijdbanen verdwijnen, verwacht het EIB.

De productiedaling raakt ook het midden- en kleinbedrijf, stelde Van Hoek. Veel van die bedrijven leveren materialen en goederen voor de nieuwbouw.