Afwijzen homo bij EO leidt tot klacht

Een 25-jarige homoseksuele man heeft bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) geklaagd dat hij is uitgesloten van deelname aan het EO-programma Veertig dagen zonder seks.

De man zou na zijn aanmelding, begin dit jaar, te horen hebben gekregen dat de EO voor dit programma geen homoseksuele deelnemers zoekt. Gistermiddag vond bij de CGB in Utrecht een zitting plaats over deze zaak, over acht weken volgt de uitspraak.

Volgens de EO heeft de afwijzing niets te maken met de identiteit van de omroep. „Het is geen ideologische afweging geweest, maar een redactionele”, zegt EO-woordvoerder Jop Douma. „Er hebben zich bijna 150 mensen aangemeld voor dit programma, van acht deelnemers hebben we een portret gemaakt.”

Of homoseksualiteit inderdaad de reden van afwijzing was, wil Douma niet zeggen, totdat de CGB zich heeft uitgesproken over de zaak. Overigens moet de CGB zich eerst buigen over de vraag of ze bevoegd is om te oordelen, daarna pas of er sprake is van discriminatie.

Douma is erg „nieuwsgierig” naar het CGB-oordeel: „Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de CGB hierover mag oordelen, gaat ze op de stoel van de redactie zitten. Dat is volgens ons in strijd met de vrijheid van meningsuiting.”

Douma bestrijdt dat de EO homoseksualiteit probeert te weren in hun programmering. „Onlangs nog hebben we in onze uitzending van actualiteitenprogramma Netwerk nog uitgebreid aandacht besteed aan de Groningse hiv-zaak. Ook in onze andere programma’s hebben we vaak homo’s te gast.”

De EO werkt inmiddels aan de tweede reeks Veertig dagen zonder seks, waarbij volgens Douma de omgeving van de kandidaten nog meer centraal staat. „We gaan bijvoorbeeld mee met een stewardess, of nemen een kijkje in de deejayscene.” En in de gayscene? „Toevallig deze afleveringen niet. Maar in de toekomst zou het best kunnen. Waarom niet.”