4 lezen

Er was eens... Doornroosje

Sprookjes van Grimm

www.grimmstories.com

„Er was eens…” een tijd dat sprookjes nog niet zo begonnen. Doornroosje en Hans en Grietje bestonden wel, maar hun avonturen werden alleen mondeling verteld. De gevleugelde beginzin komt van de broers Jacob en Wilhelm Grimm, die eindeloos naar volksprookjes en -sagen speurden en ze vastlegden in het lijvige werk Kinder-und Hausmärchen (KHM). Het boek telt 201 sprookjes en 10 kinderlegenden (met nummering, bijvoorbeeld Repelsteeltje = KHM 05). Toen het eerste boek in 1812 verscheen duurde het drie jaar voor alle 900 exemplaren waren verkocht. Moeilijk voor te stellen als je weet dat er inmiddels zo’n 26 miljoen bundels zijn gedrukt in meer dan 160 verschillende talen. Op de site kun je de sprookjes teruglezen in zeven talen. Zoek op sprookjesnaam, trefwoord of op motief, bijvoorbeeld ‘dier als bruidegom’ (de kikkerkoning en het ezeltje). (IdV)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Carola Janssen, Irene de Vette en Robbert Weij