Willem zit er wel, maar hij zegt niets

FC Utrecht-trainer Willem van Hanegem verloor bij zijn rentree van Feyenoord (5-2).

Hij was na het duel wel beschikbaar voor de pers. Nou ja, beschikbaar...

Hoe wordt de voetbaltrainer ontvangen die anderhalve week afwezig was door griep en stress, na het ontslag van zijn voltallige technische staf? In het geval van Willem van Hanegem zonder hoon. Zijn rentree op de bank bij FC Utrecht was tegelijk zijn terugkeer bij Feyenoord. De weinig verwende aanhang in De Kuip onthaalde de oud-speler en -trainer met applaus. „Media doen nog weleens denigrerend over het publiek bij Feyenoord, maar fans weten heel goed hoe zaken in elkaar steken”, zei Van Hanegem na de 5-2 nederlaag. „Ze beseffen heel goed dat iemand van bijna 65 jaar in een week tijd niet verandert.”

Van Hanegem liet zich in Rotterdam voor het eerst in anderhalf jaar zien bij een persconferentie, al was het achteroverleunend en met zijn winterjas nog aan. „Ik ben stom geweest dat ik dit zo lang niet heb gedaan. Ik vond het weer geweldig”, zei Van Hanegem cynisch in de Fred Blankemeijer Zaal.

Hij wilde niets weten van de gebruikelijke wedstrijdanalyse van trainers en wenste alleen vragen te beantwoorden over het net gespeelde duel. Van Hanegem had wel tijd zijn collega Gertjan Verbeek bij diens praatje aan zijn mouw te trekken. Of hij het maar kort wilde houden. „Laat ze maar ouwehoeren”, adviseerde hij Verbeek na afloop nog.

Wie de 64-jarige Van Hanegem denkt te kennen, noemt hem een eigenzinnig gevoelsmens. De oud-international groeide als ‘De Kromme’ uit tot volksheld. Zo was de eerste druk van zijn vorig jaar verschenen biografie sneller uitverkocht dan de eerste oplage van een zelfde koffietafelboek over Johan Cruijff. Want Van Hanegem komt op velen humoristisch en gezellig over en toont zich in zijn authenticiteit soms chagrijnig of lichtgeraakt.

Zo bleek Van Hanegem gisteren niet gediend van een eenvoudige vraag over de situatie bij FC Utrecht. De club ontsloeg na een mindere periode niet zoals gebruikelijk de hoofdtrainer, maar stuurde assistent-trainers John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers weg. Volgens clubeigenaar Frans van Seumeren ontbrak chemie en passie bij het viertal. Van Hanegem: „Mankeer jij iets aan je oren? Het heeft de afgelopen weken allemaal in de kranten gestaan. Ik ben daarbij inderdaad niet aan het woord geweest. Als ik zelf maar weet hoe het is gegaan.”

Van Hanegem reageerde in De Kuip kribbig op de vraag of hij schuldgevoelens had, omdat zijn vertrouwensarts hem rust had voorgeschreven. „Ja, ik spring straks van de Van Brienenoordbrug. En ik kan niet eens zwemmen.” Het deed denken aan de ontboezeming van Van Hanegem in februari dat hij overwoog te stoppen als trainer van FC Utrecht wegens de scheidsrechters. Die zouden hem ‘zoeken’ en zijn elftal bewust duperen.

Eerder, vlak na zijn aanstelling als trainer van FC Utrecht in juli vorig jaar, besloot hij niet meer bij persconferenties plaats te nemen. „Ik heb gewoon geen zin om vragen te beantwoorden van mensen die achterstevoren naar een wedstrijd zitten te kijken”, legde hij toen uit. Het praatje na de wedstrijd zou hij aan Van Loen laten. „Willem heeft het allemaal wel een beetje gezien met journalisten”, verklaarde de loyale assistent-trainer. Van Hanegem bleek echter niet helemaal uitgekeken op media, getuige zijn betaalde optredens als televisieanalyticus en krantencolumnist.

Met de expliciete keuze voor contractverlenging met Van Hanegem zal FC Utrecht – dat vorig seizoen afsloot met een bestuurscrisis en een tekort van 2,9 miljoen euro – in promotioneel opzicht meer verwachten van de trainer. De terugkeer achter de tafel bij persconferenties is echter zijn eigen keuze, liet hij gisteren weten. „Ik was de afgelopen weken heel graag bij FC Utrecht gebleven. Maar daar had ik geen goed gevoel bij. Daarom was ik er even niet. Nu ik terug ben, merk ik niets van negatieve gevolgen van wat er is gebeurd. Ook bij de spelers niet. Ik ben niet bang dat het dit seizoen niet goed komt met FC Utrecht. Tot volgend jaar dan maar.”

Feyenoord FC Utrecht
5 2
Gespeeld op 9 november
Toeschouwers 43.000
Scheidsrechter Braamhaar

Doelpunten

5' v.Bronckhorst 1-0
27' Biseswar 2-0
31' Biseswar 3-0 33' Schut 3-1
89' El Ahmadi 4-1 57' Nesu 3-2
90' +1 Makaay 5-2

Kaarten

66' El Ahmadi, 58' Cornelisse,
78' Hofland, 72' Van Dijk
85' v. Bronckhorst

Vorige wedstrijden

V V G V W W V G W W
    • Michiel Dekker