Weer levert Franse topkok sterren in

En dat is drie – in vier jaar. In 2005 en 2006 gaven al twee Franse topkoks hun begeerde drie sterren in de Michelin-gids op. En nu sluit driesterrenkok Olivier Roellinger (53) zijn restaurant ‘Les maisons de Bricourtin’ in Cancale, in het noorden van Bretagne.

Is het zo zwaar, topkok te zijn? Ja, volgens Roellinger. Hij is niet uitgekeken op de keuken – hij blijft ook aan het werk, onder meer in zijn hotel-restaurant Chateau Richeux, en zijn ‘kruidenschool’ in Cancale.

Maar in zijn driesterrenrestaurant met zicht op de baai van de Mont St. Michel heeft Roellinger „elke dag meer moeite” zijn werk fysiek vol te houden, legde hij dit weekeinde uit.

Het is een bekend verschijnsel dat de status van driesterrenrestaurant behalve succes ook stress met zich meebrengt – vooral om de sterren te behouden. In 2005 gaf de Parijse chef Alain Senderens drie sterren op, in 2006 de Elzasser Antoine Westermann. Beiden zijn opnieuw begonnen. Trendsetter was Joël Robuchon in 1996, die intussen weer twee sterren heeft.

Roellingers besluit kwam als een verrassing, omdat hij zijn drie sterren pas sinds 2006 heeft, na in 23 jaar een reputatie te hebben opgebouwd als een meester in het gebruik van exotische kruiden in de Franse keuken. Roellinger is onder meer bekend om zijn levensverhaal. De oud-scheikundige begon zijn carrière als kok en levensgenieter nadat hij in 1976 in St. Malo in elkaar was geslagen en voor dood achtergelaten.