VVD-Kamerlid: Mark Rutte heeft geen ideeën

VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn zegt in de fout te zijn gegaan na afloop van de uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door, afgelopen woensdag. Tegen historicus Maarten van Rossem zei Boekestijn onder meer dat VVD-partijleider Mark Rutte „geen ideeën” heeft. Boekestijn wist niet dat zijn uitspraken werden gefilmd door het tv-programma EénVandaag, dat Van Rossem een week lang volgt.

Het VVD-Kamerlid spreekt over „uit zijn verband gerukte citaten”, maar erkent onzorgvuldig te hebben gehandeld. Boekestijn heeft inmiddels telefonisch zijn excuses aangeboden, laat Mark Rutte weten. „Hij is diep door het stof gegaan en ik heb zijn excuses aanvaard.”

De uitspraken van Boekestijn zijn des te pijnlijker omdat de VVD-leden deze week op een partijcongres wordt gevraagd in te stemmen met het beginselprogramma dat Rutte heeft geschreven.

Boekestijn, twee jaar Kamerlid, kwam door het naderende vertrek van fractiegenoot Hans van Baalen (hij wordt VVD-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen) in beeld om het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken over te nemen. Insiders in de VVD zeggen dat het na „deze blunder” niet meer waarschijnlijk is dat hij daar nog voor in aanmerking komt. Volgens een van hen was het „genant” te zien hoe Boekestijn „een wit voetje” probeerde te halen bij Van Rossem, zijn oud-collega aan de Universiteit van Utrecht.

Zo verliep het gesprek tussen Boeke-stijn en Maarten van Rossem:

Boekestijn: „Wij hebben zoveel slechte, domme fouten gemaakt. Ik ben daar heel openhartig over. Wij hebben alles fout gedaan wat je fout kon doen. Dat betekent nu wel... Alexander Pechtold is zó goed.”

Van Rossem: „Hij doet het goed.”

Boekestijn: „Hij doet het fantastisch. Fantastisch.”

Van Rossem: „Het gaat ook om het praktische beleid. Wat dat betreft is Rutte een beetje...het hoofd in de wolken enzo.”

Boekestijn: „Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor. Rita hebben we eruit gelazerd. Dat was moeilijk genoeg, Maarten.”

Van Rossem: „Het is heel terecht dat dat gebeurd is.”

Bekijk het fragment via nrcnext.nl/links