Veldrijder Lars Boom blijft zijn Belgische rivalen voor

Net als vorig jaar heeft Lars Boom gisteren de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Pijnacker gewonnen. De wereldkampioen bleef zijn Belgische rivalen Niels Albert en Sven Nys voor het eerst dit seizoen voor.

De enige Nederlandse wedstrijd van de wereldbeker gold voor Boom samen met het WK van begin volgend jaar in Hoogerheide als belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Vorige week liet de regerend wereldkampioen met twee tweede plaatsen al zien dat de goede vorm er aan zat te komen.

Vorig jaar fietste Boom in Pijnacker naar zijn eerste overwinning in de wereldbekercyclus. Het tweede succes in eigen land voelde nog mooier. „Ik win nu in de wereldkampioenstrui en het is de eerste zege van het seizoen”, legde hij uit. „Bovendien is het mij gelukt om goed te zijn bij een wedstrijd waar ik het echt wilde. Dat geeft vertrouwen. Dit was een belangrijke wedstrijd voor mij.”

Evenals de afgelopen twee wedstrijden maakte Boom met Albert en Nys de dienst uit. De drie namen al snel afstand van de rest van het veld. Halverwege moest Nys lossen. Boom deed diverse pogingen bij Albert weg te rijden. In de laatste ronde lukte het hem uiteindelijk. Met een voorsprong van zes seconden kwam hij over de finish.

De machtswisseling in het veldrijden lijkt nu toch echt een feit. Richard Groenendaal, in zijn laatste race in Pijnacker verdienstelijk zesde, verwacht dat Boom, Nys en Albert dit seizoen alle prijzen gaan verdelen. „Misschien met Wellens er nog bij, maar ik denk dat er verder niemand meer tussenkomt. Boom en Albert zijn twee jonge supertalenten. Nys doet daartussen nog steeds goed mee”, stelde de ‘veteraan’.

De concurrentiestrijd met Albert geeft volgens de 22-jarige coureur uit Vlijmen een extra impuls aan het veldrijden. Ze kwamen elkaar in de andere categorieën ook al regelmatig tegen: „We zijn erg aan elkaar gewaagd. Dat maakt het wel mooier dan dat iemand de hele tijd alleen voorop ligt.” (ANP)