Van Oorschot geeft postume Voskuil uit

In april volgend jaar verschijnt Binnen de huid, een postume roman van de in mei overleden J.J. Voskuil. Het gaat om een manuscript dat Voskuil in 1968 voltooide, maar dat uitgever Geert van Oorschot toen weigerde te publiceren. Voskuils weduwe heeft nu besloten dat het boek mag verschijnen.

Voskuil (1926-2008) debuteerde in 1963 met de grote studentenroman Bij nader inzien, die geen verkoopsucces was. Vijf jaar later voltooide hij Binnen de huid. Nadat de publicatie van deze roman was afgeketst publiceerde Voskuil geen fictie meer tot de verschijning van zijn cyclus Het Bureau (1995-2000) over zijn werkzame leven aan het Meertens Instituut.

In tegenstelling tot Bij Nader inzien en Het Bureau is de ‘nieuwe’ roman in de ik-persoon geschreven. Voskuil heeft nooit veel losgelaten over het boek – dat een aantal vrienden van hem wel heeft gelezen – maar vertelde er in maart 1996 het een en ander over in het radioprogramma Ophef en vertier. Tegenover interviewer Constant Meijers verklaarde hij toen dat het boek niet verwant is aan Het Bureau. Het boek gaat over de periode na Voskuils studententijd. „In die vijf jaar had ik het gevoel dat de vloer onder mijn voeten was weggeslagen. Ik heb toen geprobeerd om dat te accepteren, ik heb alle mogelijke moeite gedaan om mijzelf te veranderen, om een sociaal wezen van mij te maken [...] En de chaotische gevoelens die daarbij loskwamen, die heb ik beschreven in Binnen de huid.

Dat is dus een veel dieper gravend boek, dat veel meer, ja, veel dramatischer is, ook psychologisch gezien veel moeilijker voor iemand om te lezen. Ik vind het zelf een heel goed boek. [...] Maar het is een boek dat ik nog niet kan voorlezen omdat het mij te veel aangrijpt. En dat is eigenlijk de reden dat ik het ook nog niet uitgegeven heb.”

Voor Voskuils doen is Binnen de huid relatief dun. Het boek, dat verschijnt bij Van Oorschot, zal 400 bladzijden tellen.