Van Hanegem: Laat ze maar ouwehoeren

Feyenoord 5 FC Utrecht 2

Ruststand 3-1. 5. Van Bronckhorst 1-0, 27. Biseswar 2-0, 31. Biseswar 3-0, 33. Schut 3-1, 57. Nesu 3-2, 89. El Ahmadi 4-2, 90+1. Makaay 5-2. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 43.000.

Hoe wordt de voetbaltrainer ontvangen die anderhalve week afwezig was door griep en stress, na het ontslag van zijn technische staf? In het geval van Willem van Hanegem zonder hoon. Zijn rentree op de bank bij FC Utrecht was tegelijk zijn terugkeer bij Feyenoord. De aanhang in de Kuip onthaalde de oud-speler en -trainer met applaus. „Media doen wel eens denigrerend over het Feyenoord-publiek, maar fans weten heel goed hoe zaken in elkaar steken”, zei Van Hanegem na de 5-2 nederlaag. „Ze beseffen dat iemand van bijna 65 jaar in een week tijd niet verandert.”

Van Hanegem liet zich in Rotterdam voor het eerst in anderhalf jaar zien bij een persconferentie, al was het achteroverleunend en met zijn winterjas aan. „Ik ben stom geweest dat ik dit zo lang niet heb gedaan. Ik vond het geweldig”, zei Van Hanegem cynisch. Hij wilde niet ingaan op het ontslag van zijn assistenten, maar alleen vragen beantwoorden over de wedstrijd. Van Hanegem had wel tijd zijn collega Gertjan Verbeek bij diens praatje aan zijn mouw te trekken. Of hij het maar kort wilde houden. „Laat ze maar ouwehoeren”, adviseerde hij Verbeek na afloop.

Het niet al te afgetraind ogende FC Utrecht kreeg in de eerste helft drie doelpunten tegen. Giovanni van Bronckhorst scoorde uit een vrije trap, Diego Biseswar demonstreerde bij zijn twee doelpunten zijn traptechniek en snelheid. Nog voor rust kwam FC Utrecht op 3-1 door een kopbal van Alje Schut.

In de tweede helft bleek Feyenoord nog niet in staat de wedstrijd te controleren. Doelman Henk Timmer blunderde door wild tegen de instormende Mihai Nesu aan te schieten, waarna de bal over de doellijn stuiterde. Met het toenemen van de druk van FC Utrecht nam Roy Makaay Feyenoord bij de hand. De spits bediende eerst met een subtiele voetbeweging Karim El Ahmadi, die doelman Michel Vorm kansloos liet, en nam daarna de bal uit een dieptepass op zijn schoen, 5-2

Wie Van Hanegem denkt te kennen, noemt hem een eigenzinnig gevoelsmens. De oud-international groeide als ‘De Kromme’ uit tot volksheld. Zo was de eerste druk van zijn vorig jaar verschenen biografie sneller uitverkocht dan de eerste oplage van eenzelfde koffietafelboek over Johan Cruijff. Want Van Hanegem komt op velen humoristisch en gezellig over en toont zich in zijn authenticiteit soms chagrijnig of lichtgeraakt.

Zo bleek Van Hanegem gisteren niet gediend van een vraag over de situatie bij FC Utrecht. De club ontsloeg assistent-trainers John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers. Volgens clubeigenaar Frans van Seumeren ontbrak het aan saamhorigheid en beleving bij het viertal. Van Hanegem geïrriteerd over een vraag van een verslaggever: „Mankeert je iets aan de oren? Het heeft allemaal in de kranten gestaan. Ik ben inderdaad niet aan het woord geweest. Als ik zelf maar weet hoe het is gegaan.”

Van Hanegem reageerde kribbig op de vraag of hij schuldgevoelens had, omdat zijn vertrouwensarts hem rust had voorgeschreven. „Ja, ik spring straks van de Van Brienenoordbrug. En ik kan niet eens zwemmen.” Het deed denken aan Van Hanegems ontboezeming in februari toen hij overwoog te stoppen als trainer wegens de scheidsrechters. Die zouden hem ‘zoeken’ en FC Utrecht bewust duperen.

Eerder, vlak na zijn aanstelling in juli vorig jaar, besloot hij niet meer bij persconferenties plaats te nemen. „Ik heb gewoon geen zin om vragen te beantwoorden van mensen die achterstevoren naar een wedstrijd zitten te kijken”, legde hij toen uit. Het praatje na de wedstrijd liet hij aan Van Loen over. „Willem heeft het gezien met journalisten”, verklaarde de toenmalige assistent-trainer. Van Hanegem bleek echter niet helemaal uitgekeken op media, getuige zijn betaalde optredens als televisieanalyticus en krantencolumnist.

Met de keuze voor contractverlenging met Van Hanegem zal FC Utrecht – dat vorig seizoen afsloot met een bestuurscrisis en een tekort van 2,9 miljoen euro – in promotioneel opzicht meer verwachten van de trainer. De terugkeer achter de tafel bij persconferenties is echter zijn eigen keuze, liet hij gisteren weten. „Ik was de afgelopen week graag bij FC Utrecht gebleven. Maar daar had ik geen goed gevoel bij. Daarom was ik er even niet. Nu ik terug ben, merk ik niets van negatieve gevolgen van wat er is gebeurd. Ook bij de spelers niet. Ik ben niet bang dat het alsnog misgaat met FC Utrecht. Tot volgend jaar dan maar.”

    • Michiel Dekker