Tommy

Tim Akkerman in ‘Tommy’. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Schiedam, 31-10-08. Beeld uit de Rock-Opera "Tommy" door Di-Rect. Regie Jos Thie, decor Marc Warning, kleding Sabine Snijders, licht Ge Wegman. Foto Leo van Velzen.
Tim Akkerman in ‘Tommy’. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Schiedam, 31-10-08. Beeld uit de Rock-Opera "Tommy" door Di-Rect. Regie Jos Thie, decor Marc Warning, kleding Sabine Snijders, licht Ge Wegman. Foto Leo van Velzen. Velzen, Leo van

„De muziek van The Who ken ik al vanaf mijn vroegste jeugd. Niet meteen Tommy, maar wel het album Who's Next. Tijdens een van onze concerten speelden we de schitterende song My Generation. Dat hoorde muzikant en vertaler Jan Rot. En zo kwam hij, samen met regisseur Jos Thie, bij ons aan om een Nederlandstalige versie te brengen van de rockopera Tommy. Klassieke muziek betekent veel voor me. Ik ben geen kenner van opera. The Who is een superband en wij wilden voor alles dat ons optreden echte rock zou zijn, stoer en overweldigend. En je mag geen speld horen vallen in de zaal.”

Zanger Tim Akkerman van de Haagse rockband Di-Rect en bassist Bas van Wageningen gaan on tour met de legendarische rockopera Tommy uit 1969. Volgens vertaler Jan Rot zijn de bandleden van Di-Rect nu zo oud als The Who met zanger Roger Daltrey en componist en gitarist Pete Townshend destijds waren. Aan zijn vertaling stelt Rot de eis dat ‘de oorspronkelijke timing exact moet zijn met precies dezelfde accenten’. Rot noemt Townshends teksten en muziek ‘rijk en intelligent’. Verder zegt hij: „Er is weinig serieus te nemen aan de Nederlandstalige pop uit de sixties. Dat hebben we in één klap ingehaald.”

Bas van Wageningen en Tim Akkerman benadrukken dat de uitvoering door Di-Rect van Tommy ‘heel vanzelfsprekend en naturel’ is. Van Wageningen: „De rockopera is live nooit achter elkaar en in zijn geheel gespeeld. Tijdens optredens bracht The Who wel fragmenten en Pete Townshend heeft ook stukken solo gedaan. Het is voor het eerst dat het verhaal over het autistische kind Tommy dat de wereld ontdekt helemaal wordt gespeeld, en dan in het Nederlands.”

Zanger Tim Akkerman: „Van Tommy bestaat geen partituur. Dat is maar goed ook, want dan zou iedereen het na kunnen spelen. Wij hebben in de studio eindeloos naar de muziek geluisterd, notities gemaakt en geoefend om de weergaloze sound van The Who te reproduceren. Er is een musicalversie van gemaakt voor Broadway, maar die bewijst de muziek geen eer. Ook de verfilming staat ver af van wat wij willen: pure rock. Het is opmerkelijk dat alles wat geldt voor The Who ook op Di-Rect van toepassing is. We hebben in Spike van Zoest een leadgitarist die springt als Pete Townshend. Drummer Jamie Westland is net zo wild als Who-drummer Keith Moon. Ik ben de introverte zanger en Bas van Wageningen speelt ogenschijnlijk even kalm en onbewogen basgitaar, net zoals John Entwistle.

„Nee, ik zing niet ‘Zie mij, voel mij’ als vertaling van het fameuze refrein ‘See me, feel me...’. Rot heeft ervan gemaakt ‘Kijk mij, grijp mij, kus mij, leid mij’ en dat klinkt op het podium geweldig. Onze eigen songs zijn Engelstalig, maar we hebben wel ervaring met Nederlands. Als ik dit refrein aan het slot zing, dan heb ik het idee dat we bijdragen aan de Nederlandse popgeschiedenis. Geweldig aan Tommy is ook dat alles op zijn plaats valt, je kunt geen nummer op een andere plek spelen. Het is een hecht gecomponeerde opera met een ontlading aan het eind. Dat merk je aan het publiek: aan het slot is iedereen uitzinnig.”

Di-Rect doet Tommy. Première 16/11 Oude Luxor Theater, Rotterdam. Tournee t/m 10/4. Inl.: www.di-rect-tommy.nl

    • Kester Freriks