Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. In 1956 schreef een commissie van drie wijze mannen een rapport over de crisis op paleis Soestdijk rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit rapport wordt morgen openbaar. In EénVandaag opnames van een gesprek met prins Bernhard over de affaire. Met commentaar van de historici Dorine Hermans en Jan Kikkert. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De crisisbarometer. Eind augustus peilde Netwerk de zorgen van Nederlanders over de economie. Kort daarna barstte de kredietcrisis los. Vanavond de uitkomsten van een nieuwe peiling, met analyse en commentaar. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova / Den Haag Vandaag. Gesprek met minister Rouvoet over de seksuele moraal van de jeugd. En aandacht voor de rechtszaak rond baby Hendrikus: vandaag beslist de rechter of zijn zwakbegaafde ouders voor hem mogen zorgen. Verder een reportage over Cito-adviezen aan allochtone kinderen. Die vallen vaak te laag uit waardoor deze kinderen een onnodig lange schoolroute moeten afleggen. En aandacht voor het gesprek vandaag tussen Bush en Obama. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk praat met Peter R. de Vries over de nieuwe onthullingen rond Joran van der Sloot. En met fotografe Dana Lixenberg over haar tentoonstelling The last days of Shishmaref. Shishmaref is een gemeenschap van ongeveer zeshonderd mensen op een eiland voor de westkust van Alaska. En minister Plasterk kijkt naar zichzelf. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. In ieder geval te gast: acteur Jon van Eerd, die een hoofdrol speelt in de klucht Boeing Boeing, die onlangs in première ging. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Voor elkaar. Serie die onderzoekt welke krachten loskomen als mensen een onbekende te hulp schieten. Vandaag vanuit Enschede, waar Jos voor zijn popkoor op zoek is naar mannen met een goede basstem en gehandicapte Andrei graag wil leren tekenen met een oog-gestuurde pc. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Consumentenprogramma. Vanavond de uitkomsten van een onderzoek naar incassokosten. Die blijken structureel te hoog te zijn. En de kwestie dat nabestaanden vaak geconfronteerd worden met hoge kosten, terwijl de overledene dacht met zijn uitvaartverzekering alles goed geregeld te hebben. Ned.1, 20.30-21.10u.

Tegenlicht: Jong zijn in Rotterdam-Zuid. Regisseur Rob Schröder gaf jongeren uit Rotterdam-Zuid een camera en de opdracht: film je eigen buurt en je eigen leven en laat zien wat je daarin zou willen veranderen. Het doel was om de jongeren uit de modus van ‘wij kunnen en mogen toch niks’ te halen en tegelijk het beeld van de wijk als rampgebied te corrigeren. Zie ook het artikel op pag. 16. Ned.2, 20.55-21.45u.

World War II – Behind closed doors. Zesdelige serie over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van ooggetuigenverslagen en reconstructies, met als centrale vraag hoe Churchill en Roosevelt het voor zichzelf konden verantwoorden om samen te werken met Joseph Stalin, die net zo’n nietsontziende dictator was als Hitler. In de eerste aflevering gaat het over de totstandkoming van het niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Dokument: Voor ik het vergeet. Documentaire over Paul van Eerde die, nadat bij hem beginnende dementie was vastgesteld, besloot dat hij het einde van zijn ziekte niet wilde meemaken. Zijn vrouw Marjan en hun kinderen begrijpen zijn wens, maar het kost tijd om die te accepteren. En hoewel de Nederlandse wet artsen enige ruimte geeft om hulp te bieden bij dit soort verzoeken, weigert Pauls huisarts alle medewerking omdat ze zijn wens ‘niet kan invoelen’. Als ook andere huisartsen zijn verzoek afwijzen, neemt Paul het heft in eigen hand. Paul en Marjan verzamelen informatie en sprokkelen in het buitenland medicijnen bij elkaar. Familie en vrienden worden ingelicht en nemen afscheid. Op de gekozen datum neemt Paul de pillen in. Ned.2, 22.55-23.50u.

amusement

Expedition unlimited. Eerste aflevering van een survivalrace tussen vijf koppels, elk bestaand uit een model met een perfect lichaam en een gehandicapte. Ze krijgen opdrachten waarbij ze zo moeten samenwerken dat elk zijn beste krachten kan inzetten. Presentatie: Froukje Jansen (voormalig turnkampioene) en Marc de Hond (in een rolstoel). Ned.3, 21.35-22.30u.

drama

Band of brothers. Eerste aflevering van een tiendelige Brits/Amerikaanse coproductie uit 2001 naar het gelijknamige boek van de historicus Stephen Ambrose. Een groep jonge mannen ondergaat in 1942 een loodzware training tot paratrooper. Van onervaren burgers worden de jongens in korte tijd klaargestoomd tot elitesoldaten. BBC 2, 0.20-1.20u.

Sport

Holland Sport. Wilfried de Jong bespreekt het afgelopen sportweekend met Glenn Helder, oud-profvoetballer en hoofdpersoon in de documentaire C’est la Vie, die komende week op IDFA te zien is. Ook te gast: twee blinde AZ-supporters. AZ heeft als enige Nederlandse club blindencommentatoren op de tribune. En aandacht voor het afscheid van judoka Mark Huizinga. Ned. 3, 20.25-21.30u.