Radionieuwsbulletins

De website met de bulletins

Meer dan 1,7 miljoen radionieuwsbulletins van het ANP uit de jaren 1937-1984 staan sinds vorige week op een site van de Koninklijke Bibliotheek, waarin per woord kan worden gezocht. Of per datum.

De velletjes papier waarop de teksten destijds werden getypt, lagen tot 1993 – in 750 verhuisdozen – in een ANP-villa in Hilversum. Daarna werden ze vervoerd naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het afgelopen jaar is alles gescand.

Dat biedt volgens projectleider Edwin Klijn niet alleen een veelomvattend beeld van de nieuwsontwikkelingen in de jaren 1937 tot 1984, maar ook van het taalgebruik. Zo wordt een woord als „neger” nu niet meer gebruikt, terwijl het ooit heel normaal was.

Op de site staat geen geluid, want dat werd zelden bewaard. Ook ontbreken vooralsnog de oorlogsjaren, omdat die teksten – lang niet compleet – bij het NIOD liggen.

Bekijk oude nieuwsberichten op kb.nl/radiobulletins