Protest vertraagt trein kernafval

Een trein met 23 ton kernafval op weg naar het Duitse plaatsje Gorleben, waar atoomafval wordt opgeslagen, is urenlang geblokkeerd door duizenden demonstranten. Ruim tienduizend man politie waren betrokken bij het ordelijk laten verlopen van het transport vanuit de Franse kerncentrale La Hague richting Nedersaksen. Bij schermutselingen tussen politie en demonstranten vielen enkele gewonden. Het protest was heviger dan bij vorige transporten. Vannacht kwam de trein met ruim 14 uur vertraging aan.

Gorleben, in het noordoosten van de deelstaat Nedersaksen, is een begrip in Duitsland. Hier wordt al sinds jaar en dag nucleair afval opgeslagen afkomstig van Duitse en buitenlandse kerncentrales. Sinds 1983 zijn er veel protesten tegen de opslag in Gorleben geweest, maar de laatste jaren bleef het rustig rond de transporten.

Vele duizenden demonstranten slaagden er afgelopen weekeinde en vannacht in het atoomtransport ernstig te vertragen. Hier en daar hadden knokpartijen met de politie plaats. Een woordvoerder van de demonstranten zei gisteren: „In plaats van een comeback van de Duitse kernenergie beleven we een opleving van het activisme. De anti-kernenergiebeweging is in Duitsland helemaal terug”.

De verhevigde protesten kunnen te maken hebben met de plannen van sommige politieke partijen om kerncentrales in Duitsland langer open te houden nu de olieprijs hoog is en alternatieven voor de zeventien Duitse kerncentrales nog niet voorhanden zijn. De Bondsdag bepaalde in 2000 dat de Duitse kerncentrales in 2021 allemaal gesloten moeten zijn.