Ongeluk duikboot

Bij een ongeluk op een Russische kernonderzeeër zijn zaterdag zeker twintig mensen omgekomen en raakten 21 anderen gewond. Dat heeft de Russische marine bekendgemaakt. De duikboot voerde op het moment van het ongeluk testen uit in de Japanse Zee. De duikboot was pas gebouwd en zou binnenkort worden opgeleverd.

Een brandinstallatie zou per ongeluk zijn afgegaan, waardoor freongas in een van de compartimenten van de duikboot werd gespoten. Dit gas onttrekt zuurstof aan de lucht, waardoor vuur wordt gedoofd. De drie matrozen en zeventien havenwerkers zouden door verstikking zijn omgekomen.

Volgens de marine waren er geen stralingslekkages. De duikboot is inmiddels terug op zijn basis aan de Russische oostkust.

Het ongeluk is het ergste dat de Russische marine treft sinds de ramp in 2000 met de kernonderzeeër Koersk. Een explosie van een torpedo bracht de duikboot tot zinken, waarbij alle 118 opvarenden om het leven kwamen. Toenmalig president Vladimir Poetin werd destijds zwaar bekritiseerd wegens zijn late reactie.

Het ongeluk komt op het moment dat Rusland probeert internationaal zijn imago als militaire grootmacht te herstellen. Binnen enkele dagen moeten Russische marineschepen in Venezuela arriveren voor gezamenlijke oefeningen. In september landden al bommenwerpers in Venezuela.

President Dmitri Medvedev heeft, volgens het Kremlin, een onderzoek gelast naar de oorzaak van het ongeluk met de onderzeeër. (AP, Reuters)