Obama wil besluiten Bush ongedaan maken

Barack Obama’s medewerkers onderzoeken hoe de nieuwe president bij zijn aantreden een aantal presidentiële besluiten van George W. Bush zo snel mogelijk weer ongedaan kan maken – per presidentieel besluit. Dat heeft het hoofd van Obama’s transitieteam gezegd tegen tv-zender Fox.

Het zou onder meer gaan om het besluit van Bush om federale financiële steun aan stamcelonderzoek beperken, en om olieboringen in de staat Utah, die volgens de president niet schadelijk zijn voor het milieu en volgens milieuactivisten wel. Bush zelf deed bij zijn aantreden in 2000 iets vergelijkbaars: hij verbood per decreet direct buitenlandse steun aan abortusprogramma’s.

Ook elders in de wereld staat de vorige week gekozen 44ste president van de Verenigde Staten nog volop in de belangstelling.

De Russische president Dmitri Medvedev en Obama streven naar een „vroege” ontmoeting, zo meldt het Kremlin op basis van een telefoongesprek dat beiden zouden hebben gevoerd. De mannen zouden het voornemen hebben „constructieve en positieve interactie te scheppen ten behoeve van wereldwijde stabiliteit en ontwikkeling”, aldus de verklaring uit Moskou. Op de dag na de verkiezingen, sprak Medvedev dreigender taal. In zijn jaarlijkse toespraak tot de natie verklaarde hij dat Rusland raketten zal plaatsen in Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen, als antwoord op het Amerikaanse raketschild dat in Polen en Tsjechië moet komen.

Italiaanse kranten raken niet uitgeschreven over de uitspraak van premier Berlusconi, die Obama vorige week een „jonge, knappe en gebronsde man” noemde. Vooral dat laatste veroorzaakte veel hilariteit.

In Polen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een conservatief parlementslid veroordeeld, omdat die Obama „de zwarte messias van nieuw links” noemde, wiens overwinning „het einde van de beschaving van de blanke mens” inluidt. Artur Gorski is een relatief onbekend lid van de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid waar ook president Lech Kaczynski lid van is.

Bij Amazon.com was de voorraad boeken van Obama gisteren tijdelijk uitgeput. The audacity of hope en Dreams from my father staan op 1 en 2 in de lijst best verkochte items. Amazon verkoopt 26 verschillende boeken over/van de nieuwe president.