Obama komt met pakket om economie te stimuleren

De gekozen Amerikaanse president Barack Obama wil omvangrijke economische en sociale hervormingen doorvoeren bovenop een stimuleringspakket dat de Amerikaanse burgers moeten helpen in de huidige economische malaise.

Dat heeft Obama’s nieuw aangestelde stafchef Rahm Emanuel gisteren gezegd. „De middenklasse moet de focus zijn van de economische strategie”, zei Emanuel tegen televisiezender ABC.

Afgelopen dagen focuste Obama tijdens zijn publieke optredens vooral op de economie. Tijdens een radio-uitzending zaterdag onderstreepte Obama de noodzaak van fiscale maatregelen, waaronder belastingverlichting voor middenklassegezinnen en een snelle overgang naar publieke investering in de infrastructuur.

„We moeten zo snel mogelijk beginnen met de belangrijkste prioriteiten die ik tijdens mijn campagne heb aangewezen, zoals schone energie, gezondheidszorg, onderwijs en belastingverlichting voor middenklassegezinnen. Ook is een reddingsplan nodig voor de middenklasse dat zorgt voor extra banen op korte termijn.”

De uitspraken versterken het idee dat Obama's nieuwe economische adviesraad sterk denkt aan een zogenoemde ’big bang- aanpak’, waarbij stimuleringsmaatregelen op de korte termijn gecombineerd worden met grootschalige publieke investeringen om de Amerikaanse groei te stimuleren.

Het machtswisselingteam van Barack Obama bekeek gisteren verder hoe de nieuwe president bij zijn aantreden een aantal presidentiële besluiten en veto’s van George W. Bush zo snel mogelijk weer ongedaan kan maken – per presidentieel besluit. Dat heeft John Podesta, het hoofd van Obama’s team, gisteren gezegd tegen tv-zender FoxNews.

Het zou onder meer gaan om het besluit van Bush om federale financiële steun aan stamcelonderzoek te beperken, „en nog enkele kwesties”, aldus Podesta. Zo zou Obama ook een streep willen halen door de olieboringen in de staat Utah, die volgens de huidige president niet schadelijk zijn voor het milieu, maar volgens milieuactivisten wel.

Bush zelf deed bij zijn aantreden in 2001 iets vergelijkbaars: hij verbood per decreet meteen de Amerikaanse steun aan abortusprogramma’s in het buitenland. Nadat het Congres in 2007 wetgeving aannam om federale financiering van stamcelonderzoek toch mogelijk te maken, blokkeerde hij het. Obama’s team houdt er rekening mee dat de regering-Bush de komende twee maanden op de valreep nog enkele besluiten wil doorvoeren.

„Zelfs vandaag zie je de regering op agressieve wijze actie ondernemen om dingen te doen die, denk ik, niet in het belang van het land zijn”, aldus Podesta. (AP, BBC)