NS-dochter stapt in busvervoer Tsjechië

De internationale poot van de Nederlandse Spoorwegen, NedRailways, stapt in het Tsjechische busvervoer via de overname van het regionale busbedrijf Probo Trans Beroun.

NedRailways, dat tot dusverre alleen actief is op de Engelse spoormarkt, wordt volledig eigenaar van Probo met zijn 120 bussen en 70 busroutes. Er werken 188 mensen bij het bedrijf, dat buslijnen in een gebied ten westen van Praag verzorgt. Het heeft een omzet van 10 miljoen euro.

Anton Valk, directeur van NedRailways, ziet de overname nadrukkelijk als een eerste stap. Hij hoopt de activiteiten van zijn bedrijf in Tsjechië in de toekomst uit te breiden.

Voorlopig kan dat echter alleen in delen van het busvervoer. De Tsjechische spoorwegen blijven tot nader order in overheidshanden. NedRailways wil niet onthullen hoeveel het betaalt voor Probo Trans Beroun.

De ambities van NedRailways reiken verder. Het ziet ook mogelijkheden op de transportmarkt in onder meer Duitsland en Scandinavië. Valk: „Maar we willen ons in Tsjechië eerst concentreren op Probo en dat tot een succes maken, zoals we dat ook met onze Engelse projecten hebben gedaan.”

NedRailways verzorgt sinds 2003 met een partner, het Britse bedrijf Serco, lokale treinverbindingen in Liverpool en omgeving met Merseyrail. Ruim een jaar later kregen NedRailways en Serco ook Northern Rail in handen, dat regionale treinlijnen in noordwestelijk Engeland exploiteert, onder meer tussen Manchester, Leeds en Sheffield.

Op het ogenblik dingt NedRailways voor het eerst zelfstandig mee naar een concessie in een deel van Londen en Zuid-Engeland. Dit omvat onder andere de railverbinding vanuit de Britse hoofdstad met het vliegveld Gatwick. Naar verwachting wordt komend voorjaar duidelijk of het bedrijf dit contract in de wacht sleept.

    • Floris van Straaten