Nerd met standaard optreden

Pop Nerd. 9/11 HMH, Amsterdam-ZO. Herhaling 13/12 WATT, Rotterdam. ***

Het blijft een nobel streven, als rappers met een echte band het podium op willen. Stetsasonic kon het en The Roots hebben er een carrière van gemaakt. Pharrell Williams en Chad Hugo bewezen zich eerst als het producerscollectief The Neptunes van ultrahippe digitale tracks voor onder anderen Jay-Z en Britney Spears. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en sinds enkele jaren zijn ze met de echte muzikanten van Nerd een graag geziene attractie op de festivals.

Bij een eigen optreden in een grote zaal als de Heineken Music Hall zou je verwachten dat voor zesduizend man iets meer wordt gepresteerd dan het standaard festivaloptreden.

Maar Pharrell en zijn begeleiders hielden het bij een zuinig uurtje met de hits. Een feest der herkenning werd het, met volop publieksparticipatie. Dat het bot bonkende geluid een beetje achter bleef bij de perfect heldere producties van het laatste album Seeing Sounds, was een minpuntje dat hen door weinig van de uitzinnige feestgangers kwalijk werd genomen.

Alleen Nerd kan een hit maken van het simpele gegeven dat er op een feest vaak een rij voor de wc staat. Het zinnetje ‘All the girls standing in line for the bathroom’ werd een vrolijke meezinger, die in een grote chaos uitmondde toen er allemaal meisjes op het podium werden getrokken.

Muzikanten en met handdoeken zwaaiende rappers konden niet verhullen dat de hit Lapdance voor een belangrijk deel dreef op de ingeblikte vrouwenstemmen van de plaatversie. Zo kreeg de live-muziek een gezellig karaoke-gehalte.

    • Jan Vollaard