Medewerkster van Rwandese president gearresteerd

De Duitse politie heeft gisteren een hooggeplaatste medewerkster van president Paul Kagame van Rwanda gearresteerd op verzoek van Frankrijk. Parijs verdenkt Rose Kabuye, de chef van het protocol van Rwanda, van betrokkenheid bij een incident dat de aanzet gaf tot de genocide van 1994 in Rwanda.

Kabuye, voormalig burgemeester van de Rwandese hoofdstad Kigali, werd opgepakt op het vliegveld van Frankfurt. Volgens een Duitse diplomaat was Kabuye op privébezoek in Duitsland en „moest” Duitsland haar wel arresteren op grond van een door Frankrijk aangevraagd, internationaal arrestatiebevel. Rwanda, dat claimt dat Kabuye diplomatieke immuniteit geniet, heeft uit protest zijn ambassadeur uit Duitsland teruggeroepen.

Rose Kabuye is een van de negen hooggeplaatste Rwandese regeringsvertegenwoordigers tegen wie een Franse onderzoeksrechter in 2006 een internationaal arrestatiebevel deed uitgaan. Volgens de rechter zaten de negen achter het neerschieten van een vliegtuig met daarin de Rwandese ex-president Juvenal Habyarimana.

Het neerstorten van Habyarimana geldt als startschot voor de massamoord van extremistische Hutu’s op circa 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s.

De huidige, door Tutsi’s geleide regering van Rwanda heeft altijd ontkend dat de aangeklaagde personen het vliegtuig hebben neergeschoten. In een reactie op de Franse arrestatiebevelen verbrak Kigali in 2006 de diplomatieke betrekkingen met Parijs. De onderlinge verstandhouding verslechterde dit jaar verder door Rwandese beschuldigingen dat Frankrijk schuld heeft aan de genocide. Parijs ontkent dat het de Hutu-extremisten bewapende.

Kabuyes advocaat heeft gezegd dat zijn cliënte er niet tegen opziet om uitgeleverd te worden aan Parijs, omdat ze in Frankrijk haar „onschuld” kan bewijzen. (AFP, Reuters, AP, BBC)