Máxima ontvangt 'gevoelig sportboek'

Prinses Máxima neemt 24 november het boek Voetbal in een vuile oorlog – een reconstructie van het WK voetbal in 1978 in Argentinië – in ontvangst. Dat is opmerkelijk, omdat de titelstrijd omstreden was vanwege de misdaden van het regime van generaal Videla. Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta, maakte destijds als onderminister voor landbouw deel uit van de Argentijnse regering.

De rol van Zorreguieta lag voorafgaande aan Máxima’s huwelijk met kroonprins Willem-Alexander in 2002 politiek gevoelig. Zodanig dat Zorreguieta op aandringen van de Nederlandse regering ervan afzag de trouwplechtigheid bij te wonen.

De daad van Máxima is ook bijzonder, omdat haar een exemplaar zal worden overhandigd door Nora Morales de Cortiñas, woordvoerster van de Dwaze Moeders, de organisatie die aandacht vraagt voor de verdwenen politieke gevangenen onder het regime van Videla. Zij wordt vergezeld door Leopoldo Luque, de spits van het toenmalige Argentijnse elftal, een van de spelers die zich het lot van de Dwaze Moeders aantrekt.

„Dapper, dat was het eerste woord dat me te binnen schoot toen ik hoorde dat Máxima had ingestemd met ons verzoek een exemplaar in ontvangst te nemen”, zegt Marcel Rözer, samen met Iwan van Duren schrijver van het boek. „Ik veronderstel dat premier Balkenende bij het besluit was betrokken, maar dat Máxima op zijn toestemming heeft aangedrongen. Zij gaat dit gevoelige onderwerp dus niet uit de weg. Het verbaast me ook weer niet echt, omdat Máxima in Argentinië al eens informeel contact heeft gehad met de Dwaze Moeders.”