Makreel op z'n Grieks

4 makrelen500 g. tomaten of 1/2 literblik gepelde tomaten 2 citroenen4 eetl. olijfolie4 knoflooktenen4 eetl. fijngehakte peterselie2 eetl. verse tijmzout en versgemalen peper

Makreel is een vette vis, rijk aan het ons als gezond aanbevolen omega-3, dat nu zelfs in pilvorm te koop is. Maar waarom zou je pillen slikken als je ook vis kunt eten? Omdat de makreel een vette vis is en dus snel in smaak achteruit gaat, moet hij zo vers mogelijk gegeten worden. Ooit leerde ik van een Hoornse visverkoper een trucje. Wil je niet dat je keuken naar gebakken vis ruikt, zet dan tijdens het bakken of grillen een pannetje met water met een flinke scheut azijn op het vuur. De geur die het zurige water verspreidt neutraliseert de vislucht.

De makreel op z’n Grieks voor 4 personen wordt in de oven klaargemaakt. Koop niet te grote makrelen. Een makreel van 20 centimeter is een mooie maat. Maar ik begreep uit het warm aanbevolen boek De goede visgids van Wouter Klootwijk, waarin je kunt vinden welke vis je met een goed geweten kunt eten, dat de makreel in heel Europa een minimummaat van 20 centimeter mag hebben, behalve in de Noordzee waar de minimummaat 30 centimeter is.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel complete, maar wel leeggehaalde makrelen aan de binnen- en buitenkant onder de kraan af. Dep ze droog. Bestrooi de binnenkanten met zout, peper en peterselie.

Maak met een scherp mesje aan één kant van de makreel enkele sneetjes. Pers één citroen uit. Snijd de andere citroen in partjes. Hak de ontvelde tomaten in stukjes of prak de gepelde tomaten in het sap fijn. Roer de fijngehakte knoflook erdoor. Wrijf een langwerpige ovenvaste schaal in met olijfolie.

Leg de makrelen om en om, kop naast staart, in de schaal met de ingesneden kant naar boven gericht. Giet het citroensap over de makrelen en bestrooi met tomaatstukjes en tijmblaadjes. Laat de makrelen in ongeveer 40 minuten in de oven gaar worden. Controleer bij de kop, het dikste deel van de vis, of de vis gaar is. Verdeel de makreel over de borden en garneer met citroenpartjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: taartjes van pompoen

    • Anne Scheepmaker