Letse overheid nationaliseert bank Parex

Parex Banka, de op één na grootste bank van Letland, wordt door de Letse staat genationaliseerd. De gisteren aangekondigde overname moet het vertrouwen van klanten in de bank herstellen.

Ilmars Rimsevics, de president van de Letse centrale bank, sprak van „een poging om eerder vroeg dan laat te handelen”. Eind vorige week verloor Parex in enkele dagen 85 miljoen euro, toen klanten plotseling massaal hun tegoeden begonnen op te eisen. Het is het eerste grote slachtoffer van de wereldwijde kredietcrisis in het voormalige Oostblok.

In buurlanden Estland en Litouwen is opgelucht gereageerd op de overname, omdat voor een domino-effect in de economisch kwetsbare regio werd gevreesd als de bank zou omvallen. De Baltische staten, die de afgelopen jaren dankzij gulle kredietverstrekking nog spectaculaire groeicijfers konden laten zien, gaan zwaar gebukt onder de bankencrisis. Twee dagen geleden werd bekend dat de Letse economie in het derde kwartaal met ruim 4 procent is gekrompen vergeleken met een jaar geleden. In de eerste twee kwartalen was nog sprake van groei.

Met activa ter waarde van omgerekend 4,4 miljard euro is Parex de grootste onafhankelijke bank van de Baltische regio. Zonder buitenlands moederbedrijf wist het eerdere bankencrisissen in Letland, inclusief de roebelcrisis in 1998, het hoofd te bieden.

Ook nu was er geen direct gevaar: vorige week garandeerde de Letse staat al voor miljoenen aan leningen met een looptijd tot volgend jaar, hoewel tegelijk werd benadrukt dat Parex ook zonder die garanties aan zijn verplichtingen kon voldoen. Maar de geruchten dat de bank door het gebrek aan buitenlandse rugdekking kwetsbaar was bleken sterker.

Door de overname komt voorlopig een eind aan een van de grootste regionale succesverhalen. Parex Banka is het geesteskind van Valery Kargin, de rijkste man van Letland. Parex begon eind jaren tachtig als reisbureau, daarna kreeg de onderneming als eerste in de Sovjet-Unie een vergunning voor valutahandel. De bank ontstond in 1992.

Kargin en zijn zakenpartner Viktor Krasovitsky hebben in het verleden verschillende keren geprobeerd hun bank te verkopen, maar vonden de prijs altijd te laag. Gisteren werd bekend dat de Letse staat een belang van 51 procent verwerft voor 2 lat (2,80 euro).