Internet Weblog van de dag

Chinese studenten Nederlands.
Chinese studenten Nederlands.

In China studeren 72 Chinezen Nederlands. Correspondent Bettine Vriesekoop zong Heb je even voor mij? met de studenten in Nanjing.

„De universiteit van Nanjing is een gigantisch gebouwencomplex dat veel weg heeft van een Amerikaanse campus. De meer dan 10.000 studenten wonen er intern en verblijven er ook in het weekend. In Nanjing studeren achttien studenten Nederlands, dertien meisjes en vijf jongens. Volgend jaar gaat een aantal van hen een jaar in Groningen studeren.

In China kun je op vier universiteiten Nederlands studeren. Twee daarvan staan in Peking, een in Shanghai en een in Nanjing. In totaal zijn er 72 studenten Nederlands in China. Afgelopen weekend was ik door de faculteit Nederlands in Nanjing uitgenodigd om een lezing te geven over mijn in het Chinees vertaalde boekje Xiangmian Beijing, waaraan enkele van de studenten in Nanjing hebben meegewerkt.

Met een bos bloemen werd ik verwelkomd in de aula van de universiteit, waar docenten, leerlingen en andere genodigden wachtten. Volgens Chinees ritueel hield bijna iedereen een toespraak.

Na afloop van de officiële toespraken kwamen de leerlingen verlegen naar voren. Met een oranje papiertje in de hand zongen ze Heb je even voor mij? van Frans Bauer en Vijftien miljoen mensen van Fluitsma en van Tijn.”

Lees het hele verslagop nrc.nl/china