'Ik vind Mark een voorbeeldjudoka'

Met het afscheid van judoka Mark Huizinga stopt zijn trainer Chris de Korte met het coachen van mannen.

Judoka Mark Huizinga (35) stapte zaterdag als Nederlands kampioen definitief van de tatami. In de finale van de gewichtsklasse tot 90 kilogram versloeg hij Jeffrey Meeuwsen binnen enkele seconden. Huizinga behaalde in zijn loopbaan onder andere drie olympische medailles. Na goud (2000) en twee keer brons (1996 en 2004) werd hij bij de Zomerspelen in Peking vroegtijdig uitgeschakeld. In Rotterdam werd hij voor het laatst gecoacht door Chris de Korte, de trainer die hem twintig jaar bijstond.

Hoe was de voorbereiding van Mark op zijn laatste toernooi?

Chris de Korte: „Na terugkomst uit Peking had Mark even een dip, maar een topsporter kan niet abrupt stoppen. Hij heeft één keer per week gejudood, zonder krachtraining, en deed soms iets dat op hardlopen leek. Zaterdag deed hij de warming-up wel als vanouds, maar toch verliep de eerste partij stroef. Daarna liet hij zijn vertrouwde judo zien en won hij in stijl.”

Hoe verliep het afscheid voor u?

„Het was minder emotioneel dan ik had gedacht. Wel konden we elkaar na afloop zonder terughoudendheid toespreken en lof toezwaaien. De remmingen van de relatie tussen sporter en coach vielen weg. We zijn langer bij elkaar geweest dan een huwelijk van tegenwoordig. Ik vind Mark een voorbeeldjudoka, die in aanvallende stijl wint zonder zijn tegenstander te vernederen. Daarom was zijn afscheid ook uitverkocht.”

Hoe gaat u verder als coach?

„Met het afscheid van Mark stop ik met het coachen van mannenjudoka’s. Met coach Mark van der Ham blijf ik wel de trainingen geven bij mijn club Budokan Rotterdam, maar rond wedstrijden richt ik me voortaan op de vrouwen.”

    • Michiel Dekker