Homogeniteit ver te zoeken bij PSV

PSV lijdt tegen NEC alweer de vierde competitienederlaag van het seizoen.

De positie van trainer Huub Stevens komt verder onder druk te staan.

Onderwerp/Subject: PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: NEC - PSV Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: PSV's coach Huub STEVENS dejected Trefwoorden/Keywords: #03 $38 ±1216028783404 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.

De clubleiding van PSV zou zich na de vierde competitienederlaag van dit seizoen, uit bij NEC (1-0), serieus moeten afvragen hoelang Huub Stevens nog te handhaven is. Probleem is dat algemeen directeur Jan Reker zelf de trainer heeft aangesteld, wiens werkwijze op verzet stuit. In de aanloop naar de uitwedstrijden tegen AZ (woensdag voor de beker) en Ajax (zondag voor de competitie) probeert de landskampioen de rijen gesloten te houden. Reker, zonder omhaal van woorden: „Ik heb nooit een signaal vanuit de spelersgroep gehad van iemand die het niet meer zag zitten in Stevens.”

Het is maar de vraag wat deze uitspraak waard is van een man die in het voorbije anderhalf jaar uit clubbelang meer dan eens een leugentje om bestwil vertelde. De wijze waarop Stevens vorig jaar als opvolger van Ronald Koeman in Eindhoven werd gepresenteerd, verdiende al geen schoonheidsprijs. Toen de komst van Martin Jol en Fred Rutten niet haalbaar bleek, kwam Reker bij Stevens uit. Een totaal ander type trainer dan de selectie van PSV gewend was. Dezelfde Stevens was in 2006 door een vorig clubbestuur nog te licht bevonden om Guus Hiddink op te volgen. Zijn opvliegende karakter en het feit dat hij geen Spaans sprak, werden gezien als voornaamste minpunten.

Reker was in november vorig jaar de eerste om de kritiek op Stevens weg te wuiven. De algemeen directeur noemde de oud-voetballer zelfs „een droomkandidaat”. Met Stevens als sterke man dacht PSV een solide basis voor de toekomst te hebben. De clubleiding wist dragende spelers als Heurelho Gomes, Ismaïl Aissati, Ibrahim Afellay en Carlos Salcido voor langere tijd aan zich te binden. Nog voordat Stevens was begonnen, waren Gomes en Aissati al uit onvrede vertrokken. Na tien veelal teleurstellende competitieduels en drie nederlagen in de Champions League zou het geen verbazing wekken als Afellay en Salcido nu ook weg willen.

Stevens is er tot dusver niet in geslaagd het volledige vertrouwen van de spelergroep te winnen. Assistenten Dwight Lodeweges en Jan Wouters zijn geen types die haarfijn aanvoelen wat er in de groep leeft. Want dat niet iedereen met Stevens weg loopt, is na tien wedstrijden wel duidelijk. Afellay is dit seizoen binnen de lijnen absoluut de leider van PSV, maar de middenvelder is niet het type dat binnenskamers met zijn vuist op tafel slaat. Het is geen geheim dat de international zich heeft geërgerd aan de manier waarop zijn ‘voetbalmaatjes’ Aissati en Otman Bakkal zijn behandeld. De eerste is tot grote teleurstelling van Afellay vertrokken naar Ajax en de tweede werd aan het begin van het seizoen steevast gepasseerd.

De voorbije weken sijpelde links en rechts kritiek van Afellay door. „Waar het fout gaat? Dat is wel duidelijk toch? De goals vallen achterin veel te gemakkelijk. Ik weet niet precies wat de gedachte van de trainer achter alles is, maar ik ga ervan uit dat hij naar zijn goede geweten handelt”, zei hij vorige week na de nederlaag tegen Olympique Marseille. Afellay deelde vervolgens ook een lichte sneer uit door te stellen dat „Bakkal altijd zou moeten spelen”. In de aanloop naar het seizoen zou Afellay met Reker hebben afgesproken dat hij pas in de zomer zou vertrekken. Onlangs bleek dat die afspraak niet keihard is. Afellay: „Ik kan niet zeggen dat ik het seizoen bij PSV hoe dan ook afmaak.”

Salcido behoort met Edison Mendez, Francisco Rodriguez, Cassio Ramos, Reimond Manco en Jonathan Reis tot de groep Latijns-Amerikaanse spelers, die niet wegloopt met Stevens. Zij kunnen geen begrip opbrengen voor de wijze waarop de trainer hen de voorbije maanden heeft behandeld. Met name het verwijt dat ze slecht zouden kunnen communiceren, is verkeerd gevallen. Hoe de verhouding tussen de Latijns-Amerikaanse voetballers en de coach is, werd vorige week zondag duidelijk toen Mendez en Stevens bekvechtend tegenover elkaar stonden. De latinos zijn echter prof genoeg om kritiek binnenskamers te houden.

Spelers als Danny Koevermans, Danko Lazovic, Erik Pieters, Balasz Dzsudzsak, Jan Kromkamp en Mike Zonneveld zijn zo vaak van de basis op de bank beland, dat hun zelfvertrouwen nihil is. Aanvoerder Timmy Simons is binnen de groep de aangewezen persoon om de problemen aan te kaarten bij de directie en technische staf. Maar van de weinig charismatische Belg hoeven geen revolutionaire acties te worden verwacht. „De spelersgroep staat achter Stevens”, luidde Simons’ commentaar na de nederlaag tegen NEC.

Het elftal van PSV toonde zaterdag tegen NEC vanaf de eerste minuut een volledig gebrek aan vertrouwen. Verkrampt, uit angst om fouten te maken, stonden de spelers van de landskampioen in het veld. Een scheldende en tierende Stevens keek vanaf de bank machteloos toe hoe zijn ploeg door een doelpunt van Peter Wisgerhof voor de zevende keer dit seizoen verloor. Op de vraag of de spelers nog vertrouwen in hem hebben reageerde hij gelaten. „Vraag dat maar aan de spelers zelf. Maar ik kan me voorstellen dat ze dat niet graag naar buiten brengen.” Deze week kunnen de PSV’ers tegen AZ en Ajax laten zien hoe groot hun daadwerkelijke vertrouwen in Stevens nog is.

NEC PSV
1 0
Gespeeld op 8 november
Toeschouwers 12.500
Scheidsrechter Luinge

Doelpunt

12' Wisgerhof 1-0

Kaarten

45' Bouaouzan 34' Dzsudzsák

Vorige wedstrijden

W W V G W W V V W W
    • Koen Greven