Hommeles in VVD na kritiek op leider

Eindelijk leek het rustig in de VVD-fractie, maar een week voor het partijcongres is het toch weer hommeles. In de marge van een uitzending van het VARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door zei Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn (VVD) dat zijn partijleider Mark Rutte „geen ideeën” heeft. In een onderonsje met zijn oud-collega Maarten van Rossem van de Universiteit Utrecht noemde Boekestijn dat gebrek aan ideeën „schokkend”.

Boekestijn, die zich er niet van bewust was dat hij werd gefilmd, beweerde ook dat D66-leider Alexander Pechtold het „fantastisch doet”, terwijl de VVD „domme fouten” maakt.

Hoewel Boekestijn spreekt over „uit zijn verband gerukte citaten”, heeft hij inmiddels uitgebreid zijn excuses gemaakt, zo laat Rutte weten. „Hij is diep door het stof gegaan.”

Eerder werd Rita Verdonk uit de VVD-fractie gezet, na openlijke kritiek op Rutte. Om na die breuk de rust in de partij te laten terugkeren, trok Rutte de afgelopen maanden langs partijafdelingen in het land.

Binnen de VVD is woedend gereageerd op de uitspraken van Boekestijn. Tweede Kamerleden van de partij willen nog niet zeggen hoe hoog zij de kwestie morgenochtend in het wekelijkse fractieoverleg willen opspelen, maar duidelijk is dat Boekestijn ook voor zijn collega’s in de fractie diep door het stof zal moeten.

Dat Boekestijn juist afgelopen week laatdunkend sprak over de ideeën van de partijleider is des te pijnlijker omdat die ideeën van Rutte volgens weekend een belangrijk onderwerp zijn op het VVD-congres. Daar wordt van de partijleden verwacht dat ze instemmen met het nieuwe, door Rutte opgestelde beginselprogramma. Eerder noemde een vrijzinnige organisatie van liberalen dat beginselprogramma al een „waslijst van beleidsstandpunten”. Vanuit de fractie was vooralsnog geen kritiek te horen.