Geen doorbraak voor Zimbabwe

Een topbijeenkomst van Afrikaanse landen afgelopen weekeinde over de politieke impasse in Zimbabwe, heeft geen doorbraak opgeleverd. In Zimbabwe kunnen regering en oppositie het al weken niet eens worden over een toegezegde machtsdeling.

De bijeenkomst in Johannesburg van SADC, het samenwerkingsverband van vijftien landen in zuidelijk Afrika, riep oppositieleider Morgan Tsvangirai op om de controle over het ministerie van Binnenlandse Zaken te delen met de partij van president Robert Mugabe. Tsvangirai wees dit voorstel direct van de hand.

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF en oppositiepartij MDC sloten 15 september een akkoord over een machtsdeling. Het akkoord, dat tot stand kwam na de met geweld afgedwongen herverkiezing van Mugabe, bepaalde dat Tsvangirai als premier leiding zou geven aan een kabinet waarin zijn partij 16 van de 31 ministersposten zou bekleden. De partijen kunnen het niet eens worden over de verdeling van de posten.

SADC opperde in Johannesburg om het Zimbabweaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, een twistappel tussen Zanu-PF en MDC, te delen tussen beide partijen. Tsvangirai noemde dit onacceptabel. Binnenlandse Zaken gaat over de politie, die verantwoordelijk is voor een groot deel van het geweld tegen aanhangers van Tsvangirai tijdens de verkiezingen eerder dit jaar.

Tsvangirai verweet de leiders van de SADC-landen een gebrek aan moed om Mugabe tot de orde te roepen. Mugabe zei dat er „goede vooruitgang” is geboekt. (Reuters, AP)