Garcia, de beste van de rest

Sergio Garcia slaat af in Shanghai. (Foto AFP) Sergio Garcia of Spain tees off at the 11th hole before winning the HSBC Champions golf tournament at the Sheshan International Course in Shanghai on November 10, 2008. Garcia defeated Oliver Wilson of England in a playoff and now replaces Phil Mickelson of the US as world's number two ranked player. AFP PHOTO / Mark RALSTON
Sergio Garcia slaat af in Shanghai. (Foto AFP) Sergio Garcia of Spain tees off at the 11th hole before winning the HSBC Champions golf tournament at the Sheshan International Course in Shanghai on November 10, 2008. Garcia defeated Oliver Wilson of England in a playoff and now replaces Phil Mickelson of the US as world's number two ranked player. AFP PHOTO / Mark RALSTON AFP

Sergio Garcia is de nieuwe nummer twee op de wereldranglijst golf. De Spanjaard passeerde door zijn zege vandaag in de HSBC Championships in Shanghai de Amerikaan Phil Mickelson in de rangschikking. Diens landgenoot Tiger Woods voert nog altijd met grote voorsprong de ranglijst aan en zal voorlopig koploper blijven, hoewel hij mogelijk pas over een jaar is hersteld van zijn knieoperatie.

De 28-jarige Garcia, die nog altijd geen ‘major’ heeft gewonnen, duelleerde om de winst in het verregende toernooi in China met de Brit Oliver Wilson. Beide golfers waren na vier ronden op 274 slagen uitgekomen, veertien beneden par. In de play-off was Garcia de beste. Op de tweede extra hole scoorde de Spanjaard een birdie, terwijl Wilson op een minder goede par bleef steken.

Garcia (‘El Niño’) behaalde zijn achtste zege bij de Europese Tour en verdiende met toernooizege in Shanghai ruim 650.000 euro. Drie weken geleden won Garcia de Castello Masters op zijn thuisbaan in Spanje. De Zweed Peter Hanson en de Australiër Geoff Ogilvy werden gedeeld derde in de eerste wedstrijd van de Race to Dubai, het eindtoernooi van de Europese Tour dat volgend jaar in Dubai wordt gespeeld.

De Amerikaan Anthony Kim werd gediskwalificeerd omdat hij een driver gebruikte die beschadigd was op een sprinkler. Dat gebeurde toen hij de afslag van de zevende hole verliet. De driver raakte bij de wandeling naar de volgende slag per ongeluk het deksel van een sprinkler. Kim mocht de club niet meer gebruiken op basis van regel 4-3b: ‘Beschadiging tijdens het spel door iets anders dan normaal gebruik.’ Als de club bij een slag beschadigd wordt is er niets aan de hand.

Kim gebruikte de driver op hole 8 twee keer en twee keer sloeg hij ver rechts. Op de tiende werd hij gediskwalificeerd. De Amerikaan vertelde de referee zelf dat de club beschadigd was. Kim kon er mee leven: „Regels zijn regels.”

Davis Love III veroverde na ruim twee jaar zonder zege eindelijk weer een PGA-titel. De Amerikaanse golfer bracht de Disney Classic in Lake Buena Vista op zijn naam. Hij maakte in Florida met een slotronde van 64 (acht birdies) de achterstand op zijn landgenoten Scott Verplank en Steve Marino meer dan goed. Love kwam uit op 263 slagen, 25 onder par.