Frietvrees

Bak jij je eigen friet? Wat voor aardappel gebruik je dan? En wat voor vet? Op welke temperatuur bak je ze voor? Je bakt ze toch wel voor? Het begint een nogal asociale gewoonte te worden. Al weken val ik iedereen die zich nietsvermoedend in mijn buurt begeeft lastig met hetzelfde obsessieve rijtje vragen. Hoe vaak ververs je het vet? En wat doe je er daarna mee?

Dat laatste lijkt misschien een non-issue, maar het is wel de belangrijkste reden waarom ik zelf zelden friet bak. Werkelijk geen idee wat ik na het frituren met die zooi aan moet. Door de gootsteen mag niet van de loodgieter. Door de wc spoelen is smerig. De chemokar? Je leest weleens iets over lege melkpakken, maar wat doe je dan vervolgens met dat melkpak vol olie? Na drie dagen weifelen alsnog in de vuilnisbak gooien, is bewezen Geen Goed Idee.

Als er bij mij thuis friet wordt gegeten, komt die of van Lijn Elf, of uit de oven. De friet van Lijn Elf (naast de tramhalte van lijn 11 aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag) is best lekker, en voor 4 euro heb je meer dan genoeg voor een heel gezin. Maar ovenfrieten, die zijn welbeschouwd oneetbaar. Toen ze klein waren, trapten mijn zonen er nog in. Maar inmiddels hebben ze de leeftijd des onderscheids bereikt en kom ik niet meer weg met die slome, smakeloze stompjes.

Uit de enquête rolde tot mijn opluchting dat ik niet de enige ben met frietvrees. Sommige vrienden biechtten op het nooit te doen (die kom ik dus geregeld tegen bij Lijn Elf). De meesten houden het op een paar keer per jaar. Ze gebruiken de aardappels die ze toevallig in huis hebben, het liefst een vastkokende soort. Iedereen bakt voor. Bijna iedereen gebruikt arachideolie. Ze doen het in de garage, in de schuur of bij gebrek daaraan zelfs op het balkon. Vanwege de stank. Over het verversen van de olie werd nogal besmuikt gedaan. Alsof ik informeerde of ze wel elke dag een schone onderbroek aantrekken. „Voor de zekerheid gooi ik de olie na elke keer weg. Maar dat is eigenlijk best wel zonde”, zei een vriendin aarzelend. „En ook niet zo goed voor de gootsteen geloof ik.”

Hoog tijd voor een weekje frieten bakken. Vandaag een allersimpelste methode, zonder geknoei met liters olie: luie wijvenfriet bakken in ganzenvet.

Voor twee personen

Boen 500 g vastkokende aardappels schoon en snijd ze in slordige frieten. Dep ze goed droog in een schone theedoek.

Verhit 100 g ganzenvet in een koekepan en verdeel de aardappelstaafjes in een enkele laag over de bodem. Laat ze op laag vuur en met een deksel op de pan zachtjes 10-12 minuten garen. Draai ze halverwege om.

Zet het vuur hoger en bak de frieten in een paar minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier, schud om met zout en, als je ervan houdt, een snuf paprikapoeder.

Ben jij een ervaren frietbakker? Deel je tips op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke appelmoes.

    • Janneke Vreugdenhil