Film van de dag

Zingende manschappen in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog in La France. La France year : 2007 director : Noemie Lvovsky PHOTOS12

La France. Camille wacht elke dag op een brief van haar man, die in het leger zit tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op een dag schrijft hij haar dat hij hun relatie beëindigt, zonder verdere opgaaf van redenen. Zij laat het er niet bij zitten en gaat naar hem op zoek, waarbij ze zich, verkleed als man, aansluit bij een regiment soldaten – vrouwen mogen niet dienen in het leger. Wat volgt is een fraai gefilmde queeste door barre landschappen, waarbij de oorlog op de achtergrond blijft en slechts in de verte hoorbaar is. Maar wat de film echt bijzonder (aanstekelijk) maakt, zijn de momenten waarop de soldaten in gezang uitbarsten. Het lijkt een gimmick, maar is uiterst realistisch: om hun angst en verveling de baas te blijven werd door de manschappen veel gezongen in WO I.Nederlands ondertiteld. (Serge Bozon, 2007, F), TV 5, 18.30-20.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg