'Executies van burgers Oost-Congo'

Rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda en militanten met wie zij strijd leveren, hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Oost-Congo. Dat heeft de hoogste gezant van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo, Alan Doss, gezegd.

Doss sprak gisteren van „oorlogsmisdaden die we niet kunnen tolereren”. De VN-gezant refereerde aan de klaarblijkelijke executie van enkele tientallen inwoners van Kiwanja, een dorpje ten noorden van Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu.

Onderzoekers van de VN bezochten afgelopen vrijdag elf graven met in totaal zesentwintig lijken, aldus een VN-woordvoerder. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk hoger, aldus de VN. De dorpsbewoners zouden eerst aangevallen zijn door de rebellen van Nkunda, die hen verweten dat ze de regering steunden. Nadat de rebellen zich hadden teruggetrokken, vielen de regeringsgezinde Mai-Mai-milities de dorpelingen aan omdat ze Nkunda zouden steunen. Volgens de VN lijkt het erop dat Nkunda’s rebellen de meeste executies hebben uitgevoerd.

In Oost-Congo zijn naar schatting een kwart miljoen mensen op de vlucht geslagen sinds de rebellen van Nkunda eind vorige maand sterk aan terrein wonnen op het Congolese regeringsleger. Nkunda, die zegt de Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen, dreigt om Goma en zelfs de Congolese hoofdstad Kinshasa in te nemen. De Congolese regering zegt dat Nkunda, met steun van buurland Rwanda, uit is op de bodemschatten van Oost-Congo. Rwanda ontkent betrokkenheid bij het conflict.

Het samenwerkingsverband van vijftien landen in zuidelijk Afrika, SADC, heeft verklaard dat het militaire adviseurs naar Congo stuurt voor het Congolese leger. Eventueel worden ook vredestroepen uitgezonden, aldus een verklaring van de SADC-landen die bijeenwaren in Zuid-Afrika.

Nkunda heeft in een reactie gezegd dat hij regionale vredestroepen zal aanvallen indien ze de kant van het Congolese leger kiezen.

Hulpverleners waarschuwen intussen voor de uitbraak van cholera onder de ontheemden in Oost-Congo. Artsen zonder Grenzen zegt dat het rond Goma zeker vijfenveertig gevallen van cholera heeft ontdekt. Dit aantal kan toenemen door gebrek aan hygiënische toiletten, aldus de hulporganisatie. (Reuters, AP, AFP, BBC)