Ex-VVD`ers treffen elkaar bij D66

”Wat een drukte!” De D66-veteraan heeft maar een leunplaats tegen een pilaar opgezocht. ”Nou hè”, zegt haar vriendin. Drie dikke zoenen krijgt de veteraan. Haar ogen vliegen over de volgepakte zaal in congrescentrum Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. ”Ik vind het hartstikke leuk.”

Op het congres in Zwolle hangt een gemengde geur: succes, bijgemengd met een lichte verbazing en een vleugje ongeloof.

Het zijn mooie tijden voor D66-aanhangers. De peilingen zijn gunstig, zelfs de recente virtuele opkomst van de PvdA verandert daar niets aan, zoals D66-leider Alexander Pechtold zelf opmerkt. Hij droomt van minimaal een verdubbeling van het aantal Kamerzetels, misschien zelfs tot wel tien. Nu heeft D66 drie zetels.

D66-afdelingen die eigenlijk alleen nog op internet bestonden, beginnen weer actief te worden. Nieuwe leden blijven zich aanmelden. Sinds de afgelopen verkiezingen is hun aantal met 50 procent gegroeid, zegt voorzitter Ingrid van Engelshoven met uitroepteken. Eén van hen is Karen Jedema, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog kandidaat voor de VVD. Voor haar werd de eeuwige spagaat van de VVD tussen intellectueel liberaal en conservatief rechts te vermoeiend. Op het congres komt ze meer VVD-bekenden tegen dan ze had verwacht.