een weekeinde vol voetbal

De Braziliaanse spits Ari hunkert het hele seizoen al naar speelminuten maar kon zijn club AZ gisteren pas een dienst bewijzen. Mede dankzij twee treffers van Ari won koploper AZ met 3-0 van FC Twente. Ari viel in voor Graziano Pellè die na 25 minuten uitviel met een enkelkwetsuur. Mounir El Hamdaoui scoorde weer en bracht zijn seizoenstotaal op 13. Tegenvaller voor coach Louis van Gaal was dat de topscorer zijn enkel verzwikte en niet verder kon. Hij sloot zich aan bij de toch al overvolle ziekenboeg, met onder anderen Stijn Schaars, Kew Jaliens en Moussa Dembélé.

Ajax kwam door de overwinning op Sparta (5-2) op gelijke hoogte met AZ en NAC, dat vrijdag al met 2-0 van De Graafschap had gewonnen. Maar Ajax heeft evenals AZ veel geblesseerden. Spits Klaas-Jan Huntelaar, die tegen Sparta de score opende, blesseerde zich ogenschijnlijk zwaar aan de enkel. Trainer Marco van Basten moet ook al de aankopen Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati en Dario Cvitanich moet missen.

NEC-trainer Mario Been heeft Jhonny van Beukering op de tribune gezet voor het competitieduel met PSV. De spits is te zwaar. De spelers van NEC werden vrijdag voor de wedstrijdbespreking gewogen. „De medische staf durfde me de uitslag van Van Beukering eerst niet te laten zien. Uiteindelijk kreeg ik het vlak voor het eten te horen. Ze hadden het beter na het eten kunnen doen, want dat smaakte helemaal niet meer”, verklaarde Been. De spits is voor straf naar het tweede elftal gezet. Been: „Hij moet eerst op gewicht komen, dan gaan we praten met Jhonny en proberen hem van zijn probleem af te helpen.”

De vijfhonderdste eredivisiewedstrijd van scheidsrechter Roelof Luinge (NEC-PSV) ging niet onopgemerkt voorbij. De 53-jarige jubilaris kreeg bloemen van de aanvoerders van PSV (Timmy Simons) en NEC (Peter Wisgerhof) en een schaal van scheidsrechterscoördinator Stephan Oost en een staande ovatie van het publiek in Nijmegen. Luinge debuteerde op 2 juni 1985 in het betaald voetbal. Hij gaf in vijfhonderd wedstrijden 1.466 gele kaarten en trok 116 keer rood.

Arsenal heeft de topper tegen Manchester United met 2-0 gewonnen. Samir Nasri was de grote man in de ploeg van Arsène Wenger, waarin Robin van Persie (schorsing) en Emmanuel Adebayor (blessure) ontbraken. Arsenal rekende af met de kritiek op de mindere resultaten. „Voor de toekomst van dit elftal was dit belangrijk. In de race blijven voor de titel en de wetenschap dat je belangrijke wedstrijden kunt winnen, is van vitaal belang”, zei een trotse Wenger. Arsenal passeerde Manchester United op de ranglijst.

Koploper in Engeland is Chelsea, dat met 2-0 won bij Blackburn Rovers. De zege was een mooi verjaardagsgeschenk voor de Braziliaanse coach Felipe Scolari, die zestig werd. De Fransman Nicolas Anelka maakte beide treffers. Chelsea heeft een beter doelsaldo dan medekoploper Liverpool, dat West Bromwich Albion versloeg met 3-0.

Koploper Barcelona blijft goed op schot in de Spaanse Primera Division. Samuel Eto’o loodste zijn ploeg in Nou Camp langs Valladolid: 6-0. De spits uit Kameroen scoorde viermaal. Hij voerde zijn show op in de eerste helft. Na rust deed Barça het iets kalmer aan. Alleen Eidur Gudjohnsen en Thierry Henry scoorden nog. Real Madrid volgt op twee punten, na de 4-3 overwinning op malaga. De gehele Madrileense productie kwam op naam van de Argentijn Gonzalo Higuain, de vervanger van de geblesseerde Ruud van Nistelrooy, die voorlopig is uitgeschakeld door een knieblessure.

Bayern München heeft de topper in de Bundesliga bij Schalke 04 gewonnen met 2-1. Bayern kwam op voorsprong door Luca Toni, op aangeven van Mark van Bommel. Oud-PSV’er Jefferson Farfan maakte gelijk, waarna de Franse international Frank Ribery de beslissende treffer maakte. Het verassende Hoffenheim verloor in Berlijn van Hertha BSC (1-0) en zakte naar de tweede plaats, achter lijstaanvoerder Leverkusen dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Karlsruhe. Bayern heeft een punt minder en staat inmiddels op de derde plaats.

Bekijk het programma van de KNVB-beker (dinsdag en woensdag), met onder meer het duel AZ-PSV, op www.vi.nl.