Een strijkijzer, twee stoelen en wat verder nog?

A man recovers his belongings after Hurricane Paloma passed through Santa Cruz del Sur, Cuba, Sunday, Nov. 9, 2008. Paloma weakened into a tropical storm over Cuba on Sunday after flooding the southern coast with crashing waves and a powerful storm surge on an island still reeling from two recent hurricanes. (AP Photo/Javier Galeano) Associated Press

Orkaan Paloma zwakte gisteren af tot een tropische storm toen hij richting de Bahama’s raasde, maar op Cuba had de orkaan toen al een spoor van vernieling achtergelaten. Een man in Santa Cruz del Sur, aan de zuidkant van het eiland, zoekt bijeen wat er over is van zijn huis. „Het kostte me zo veel moeite om te repareren wat Ike had vernield en nu heeft Paloma weer alles afgebroken”, zei bouwvakker Orlando Estrada (niet op de foto) tegen een journalist van Reuters.

Orkaan Paloma kwam vanaf de Kaaimaneilanden afgelopen zaterdag aan op het zuiden van Cuba met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Huizen en bomen raakten beschadigd. Meer dan een miljoen mensen werden geëvacueerd en drieduizend toeristen weken uit naar eilanden buiten het bereik van Paloma. Voor zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

Cuba werd op 30 augustus getroffen door Gustav, een week later door Ike. Die orkanen richtten 3,5 miljard euro aan schade aan. Onder andere 450.000 huizen en vele plantages werden verwoest. Ook kwamen zeven mensen om.