Denkers in Kamer graag aangehaald

Politici doen het graag: een eerbiedwaardige denker aanhalen om het eigen standpunt op te poetsen. Donderdag was het Kamerlid Hans van Baalen (VVD) die in een debat over Europese samenwerking een dikke pil koos als onderzetter van het eigen gelijk.

In The Rise and Fall of the Great Powers, oorspronkelijk uit 1987, toont de Britse historicus Paul Kennedy hoe de grote wereldmachten telkens weer ten onder gaan aan hun eigen overmoed. Ze vertillen zich aan wat Kennedy imperial overstretch noemt.

Van Baalen haalde boek, denker en begrip aan om tegen de verdere uitbreiding van de EU te pleiten. Europa riskeert imperial overstretch, zei de VVD-lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor het Europese Parlement.

Het klonk mooi. En geen van de collega`s in de Tweede Kamer betwijfelde de referentie aan het boek. Maar valt uitbreiding van de EU wel onder het begrip dat Kennedy in zijn boek heeft gemunt?

De denker in kwestie wil vanuit Amerika zelf wel antwoord geven. ”Nee, dat is niet de imperial overstretch zoals ik die heb gebruikt in The Rise and Fall”, zegt Paul Kennedy. De EU is immers helemaal geen imperium. Toch laat het Kennedy niet geheel onberoerd dat zijn boek in het parlement is aangehaald. Om het Kamerlid toch ten dienste te zijn, geeft hij een tip: ”Suggereer hem de uitbreiding van de EU political overstretch te noemen.”