Demonstraties tegen nucleair transport

Berlijn. Een kleine 15.000 betogers hebben dit weekeinde gedemonstreerd tegen het transport van een verwerkte lading van 23 ton nucleair afval vanuit Frankrijk naar het noorden van Duitsland. Drie demonstranten ketenden zich vast aan het spoor nabij de stad Wörth bij de Duits-Franse grens. Gisteren staken honderden betogers barricades in brand op het spoor bij Hitzacker in Nedersaksen in Duitsland. Bij de noordoostelijk gelegen Duitse stad Gorleben, waar de lading heen moest, blokkeerden driehonderd boeren met tractoren de weg waarover de lading de laatste paar kilometer wordt vervoerd. Ieder jaar wordt nucleair afval van Duitse kerncentrales naar Frankrijk en Groot-Brittannië gestuurd om te worden verwerkt. Daarna keert het per spoor terug naar Gorleben, waar vaker protesten tegen kernenergie plaatsvinden. Naar verwachting komt de lading vandaag aan.