CDA zal nu post in Europa opeisen

Geen CDA-burgemeester dus in één van de vier grote steden van het land. Maar de grootste partij van Nederland hoeft niet te wanhopen. Er komt binnen afzienbare tijd weer een andere prestigieuze post vrij die wél gewoon, net als vroeger met burgemeestersbenoemingen, vanuit de Haagse binnenkamers valt te vullen. Het gaat om het Nederlandse lid van de Europese Commissie. Nu is dat de VVD`er Neelie Kroes die met de portefeuille mededinging één van de belangrijkste commissarissen is binnen de club van 27. Prolongatie als het dagelijks bestuur van de Europese Unie volgend jaar zomer opnieuw wordt samengesteld zit er niet echt in. Andere, veelal grote landen zitten op het vinkentouw om deze plek op te eisen. Dan kan Kroes beginnen aan haar begeerde bed and breakfast.

Daar komt nog bij dat ze in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie haar lidmaatschap van de VVD niet mee heeft, temeer daar deze partij in de vorige periode met Frits Bolkestein ook al de Europees Commissaris mocht leveren. Eigenlijk is de PvdA aan de beurt, maar deze partij zou wel eens aan het CDA de prijs moeten betalen voor alle burgemeesters in de grote steden. Met een vrouw kan eventueel een zwaardere post worden bedongen, was de ervaring met Neelie Kroes. Kandidaten genoeg bij het CDA: zo worden Hanja Maij-Weggen, Karla Peijs, Yvonne van Rooy en Karien van Gennip genoemd.