CDA: geen ontheffing van rookverbod voor kleine cafés

utrecht. De leden van het CDA willen geen tijdelijke ontheffing van het rookverbod voor kleine cafés. Dat bleek zaterdag tijdens het CDA-congres in Utrecht. Het voorstel was ingediend door de afdeling Etten-Leur en werd ondersteund door het partijbestuur, maar het congres stemde tegen. Verder op het congres:

- Premier Balkenende wil dat de financiële sector een gedragscode opstelt om het vertrouwen van klanten terug te winnen. In de code moet onder meer de transparantie van kosten en beleggingen worden vastgelegd.

- Balkenende pleitte verder voor een goede discussie over kernenergie. ”De discussie over kernenergie mag niet worden ontlopen. Het is relatief goedkoop en kent een zeer beperkte CO2-uitstoot.”

- Fractievoorzitter Pieter van Geel zei dat als de koopkracht volgend jaar tegenvalt, het kabinet dat niet kan compenseren: ”Dat is onverantwoord.”

- Van Geel zei ook dat er een einde moet komen aan het gedogen van coffeeshops. Ook de samenleving vraagt daarom, stelde hij. ”Op naar nul coffeeshops.”

- Partijvoorzitter Peter van Heeswijk wil de dreigende korting van 1,4 miljoen euro op de partijsubsidies voorkomen. Hij zei dat anders de partijen ”en dus de democratie” in het werk worden beknot.