Botsing PvdA en CDA over softdrugs

Coalitiepartij PvdA zegt dat CDA-ministers van Volksgezondheid en Justitie bewust te weinig doen om de overlast door coffeeshops te beperken, om zo te kunnen pleiten voor een volledig verbod op verkoop van softdrugs.

„Ik verdenk het CDA er van het uit de hand te willen laten lopen”, zegt Kamerlid Lea Bouwmeester in reactie op een pleidooi van CDA-fractieleider Pieter van Geel, zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Utrecht. Het CDA wil op termijn alle coffeeshops sluiten, aldus Van Geel. Hij zei dat het gedoogbeleid heeft gefaald. „Twee miljard gaat er om in de kweek en handel in softdrugs. Daar kun je tegenwoordig elk jaar een bank of verzekeraar voor kopen. Grof crimineel geld voor grove criminele organisaties.”

Van Geel bespeurt bij PvdA en VVD een kentering in het denken over dit onderwerp. „Laten we dit nieuwe momentum gebruiken. Daar vraagt de samenleving om. Op naar nul coffeeshops.” Van Geel zei later het regeerakkoord te respecteren en niet deze kabinetsperiode met een voorstel te komen.

De PvdA reageert fel op Van Geels opmerkingen. Van een nieuwe visie bij de PvdA is volgens Bouwmeester geen sprake. „Het klinkt wel heel stoer van het CDA, maar coffeeshops verbieden is helemaal geen oplossing.” Zij vindt dat de ministers Klink (VWS, CDA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) te weinig doen om de overlast van coffeeshops in de grensstreek te bestrijden en de verkoop aan jongeren aan te pakken. „Dat doen ze niet, omdat ze eigenlijk de coffeeshops willen sluiten”, zegt Bouwmeester. De problemen verdwijnen volgens haar niet door een verbod.

CDA-burgemeester Leers van Maastricht keerde zich dit weekend tegen Van Geel. Softdrugsgebruikers van wie je geen last hebt, druk je met een algeheel verbod in de criminele hoek, vindt hij. Roosendaal en Bergen op Zoom willen coffeeshops sluiten.

CDA: pagina 3

Meer over coffeeshops op nrc.nl/drugsbeleid