AZ verheft countervoetbal tot kunst

AZ 3 FC Twente 0

Ruststand 2-0. 36. Ari 1-0, 40. El Hamdaoui 2-0, 58. Ari 3-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 16.493.

Aanvallend droomvoetbal heeft bij AZ plaatsgemaakt voor spelen op resultaat. Blinde ambitie voor bescheidenheid. Het doet de club goed. AZ handhaafde zich op de eerste plaats van de eredivisie door FC Twente simpel te verslaan: 3-0. Verhouding in balbezit: 57 procent voor de Enschedese ploeg, 43 procent voor AZ. Ook schoot de ploeg van Louis van Gaal vaker gericht op doel: acht om vier.

AZ heeft countervoetbal tot kunst verheven, zo bleek gisteren. PSV (beker) en Ajax, die respectievelijk woensdag en zondag 23 november in Alkmaar op bezoek gaan, zijn dus gewaarschuwd. De razendsnel uitgevoerde tegenaanvallen van AZ zijn even effectief als oogstrelend. Ze werden FC Twente, dat de vermoeide UEFA-Cupwedstrijd tegen Manchester City nog in de benen had, fataal. „Er is altijd gezegd dat het rondspelen van de bal door ons nooit het beoogde rendement opleverde, hier kan dus niemand bezwaar tegen hebben”, verdedigde Van Gaal zijn aanpak, die toch wel indruist tegen het dominante, aanvallende voetbal dat hij zijn hele trainersloopbaan heeft nagestreefd.

Maar in Alkmaar wordt de tering naar de nering gezet. Het lijkt dat de mislukte transfer van Afonso Alves, die slechts een boete van 25.000 euro van de KNVB tot gevolg had, een omslag in het denken heeft bewerkstelligd. Geen spelers meer die 18 miljoen euro moeten kosten, zoals de Noord-Hollandse club (lees: voorzitter/eigenaar Dirk Scheringa) wilde betalen voor de topscorer, maar goedkope krachten met een goede mentaliteit die de mouwen opstropen. Nick van der Velden (FC Dordrecht) en Niklas Moisander (FC Zwolle), beiden uit de eerste divisie, zijn daarvan voorbeelden. Ook Gill Swerts (transfervrij) van Vitesse vergde geen grote investering.

Zij bepalen nu de kracht van AZ in de breedte. „Ik ben er trots op dat we zonder belangrijke spelers als Kew Jaliens, Moussa Dembélé en Stijn Schaars [allen geblesseerd], toch ons niveau hebben behouden”, zei Van Gaal. Hij heeft de balans in de selectie teruggevonden. Mede doordat de rotte appels uit de mand, zoals Ryan Donk en Julien Jenner die de sfeer negatief beïnvloedden, zijn verwijderd.

De low-profile-aanpak houdt niet in dat Scheringa nu vindt dat hij een jaar geleden ten onrechte met de geldbuidel heeft gerammeld. „Je moet geen spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, hoogstens van zaken die je beter wél had kunnen doen. Wie weet waar we nu met Alves hadden gestaan. Maar mij is wel duidelijk geworden dat spitsen die meer dan tien miljoen euro kosten, niet in Nederland of bij AZ willen voetballen. Dus moet je dat niet nastreven.”

De kredietverstrekker, die zegt weinig hinder te ondervinden van de financiële crisis, haalt een lijstje uit de binnenzak van zijn colbert met namen van scouts die gisteren op de tribune zaten. „Allemaal vertegenwoordigers van Europese topclubs. Uit Engeland, Italië en Spanje, namelijk van Barcelona. Hieruit blijkt dat wij slim hebben ingekocht. Van een speler als Mounir El Hamdaoui kunnen we nog jaren plezier hebben.”

Waaruit weer kan worden opgemaakt dat de huidige topscorer van de eredivisie, die ook tegen FC Twente weer doel trof en tot 2012 vastligt bij AZ, niet te koop is. „Voor 98 procent zeker, worden er in de winterstop geen spelers van AZ verkocht”, aldus Scheringa. „Wij willen ook niemand aantrekken. Onze concurrenten gaan zich ongetwijfeld wél versterken. Daarom beweer ik ook niet dat wij kampioenskandidaat zijn. Het streven blijft om Europees voetbal te halen.” En dan Scheringa’s antwoord op de vraag wat er eerder komt, het einde van de kredietcrisis of het kampioenschap van AZ? „Het einde van de kredietcrisis.” Eerder voorspelde de bankeigenaar dat die zeker nog twee jaar duurt.

Het gesprek met Scheringa eindigde in een betere sfeer dan de persconferentie van Van Gaal. De oefenmeester botste weer met zijn „vrienden van de media”. Dit keer ging het over Ari die als invaller van de geblesseerd geraakte Pelle in een uur meer treffers produceerde (twee) dan de Italiaan in het hele seizoen tot nog toe. Maakt Van Gaal dus wel de juiste keuzes? In plaats van woedend te worden, had hij beter kunnen uitleggen dat hij de voorkeur geeft aan een ‘kaatsende’ spits die El Hamdaoui in stelling brengt, dan een Braziliaan die graag met de bal loopt. Maar dat was gisteren misschien moeilijk te verkopen na een wedstrijd waarin Ari uitstekend anticipeerde op de snelle omschakeling van balverlies naar balbezit. „Misschien stel ik woensdag tegen PSV wel Dembélé op die hersteld lijkt van zijn knieblessure en weer geen Ari”, beëindigde Van Gaal op kinderachtige toon de discussie.

    • Erik Oudshoorn