Analisten: deze recessie is langer en dieper dan ooit

Het was een „horrorjaar” op de financiële markten en veel beter zal het niet snel worden. De experts bij Schroders zijn, zacht gezegd, niet optimistisch.

Het wordt nog veel erger. De economie glijdt weg in een recessie, en wellicht een depressie, en de beurskoersen zullen nog verder dalen.

Dit sombere beeld werd afgelopen vrijdag geschetst door de economen en topbeleggers van de Britse vermogensbeheerder Schroders. De beleggers verwachten op zijn vroegst eind volgend jaar pas een herstel op de beurzen, alhoewel sommigen van hen toch al adviseerden om „druppelsgewijs” toch alweer aandelen te kopen in plaats van te verkopen.

„Er gaat nog heel veel slecht nieuws komen en de recessie waar we in terecht komen zal twee keer zo lang en diep zijn als we gewend zijn”, stelde Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders tijdens de jaarlijks presentatie voor de Europese media.

Wat de Brit grote zorgen baarde, is dat de ingrepen van centrale banken niet meer lijken te werken. „Het mechanisme van dit monetaire beleid is kapot”, zo stelde Wade, verwijzend naar de vele (rente)ingrepen van de afgelopen maanden die weinig zichtbaar effect hadden. Zijn zorg komt ook voort uit het feit dat de modellen die Schroders gebruikt bij neergaande markten en recessies nu niet lijken te werken. „Normaal doen aandelen en kredietmarkten het heel slecht als de economie afzwakt. Maar ze veren altijd weer op als er een recessie is, zoals op dit moment. Dit doen ze omdat de markten een jaar vooruitkijken en dus eerder op een economisch herstel anticiperen.” Maar de aandelenmarkten veren niet op omdat er nog heel veel onzekerheid is over onder meer bedrijfswinsten.

Het afgelopen jaar was volgens Wade’s collega Andy Lynch een „horrorjaar” voor aandelen. Lynch, fondmanager voor Europese aandelen, verwacht niet dat het lijden op de beurzen snel over zal zijn. „Er zijn grote risico’s voor het begin van 2009” zei Lynch. „Tien jaar lang heeft vrijwel niemand geld gespaard, als ze dat nu wel gaan doen zal dat een vernietigend effect hebben op de consumentenbestedingen. Veel bedrijven zullen hierdoor worden getroffen.”

De toekomst is vooral erg onzeker, stellen Wade en Lynch. En hun verschil in opvatting laat nog eens zien dat weinigen weten wat te verwachten is de komende twee jaar. In het optimistische scenario ziet Wade economisch herstel voor eind 2009. Als het pessimistische scenario uitkomt, verwacht de econoom een verdere neerwaartse spiraal en ziet hij tot 2010 weinig mogelijkheden meer voor groei.

Belegger Lynch denkt dat de tweede helft van 2009 een herstel zal laten zien op de beurs, omdat beleggers nu eenmaal vooruitkijken. Hij stelt dat de investeerdernu al iedere maand weer wat geld in aandelen moet stoppen. De bodem van de markt wordt in de komende twaalf maanden bereikt, denkt hij. Zijn advies: goed uitkijken naar bedrijven met een goede kasstroom en goed management, zoals energieconcern Shell en Total, farmacieconcern Merck of mediagroep Vivendi. Lynch realiseert zich dat in het huidige beursklimaat weinig zeker is. „De volatiliteit is zo groot dat je de ene dag een held bent en de volgende dag een muppet.”

    • Heleen de Graaf